‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCare sunt preţurile orientative de achiziţie a strugurilor în actualul sezon

Care sunt preţurile orientative de achiziţie a strugurilor în actualul sezon

‹ adv ›
‹ adv ›

Cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor cu soiuri europene pentru vin se vor mai mari în comparație cu anul precedent şi vor constitui în gospodăriile corporative cca 35-37 mii lei/ha, iar în gospodăriile ţărăneşti şi la alţi producători mai mici de struguri – 28-30 mii lei/ha. Despre aceasta s-a anunțat în cadrul şedinţei Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate”, care a avut loc recent la MADRM.

Majorarea cheltuielilor se datorează în primul rând numărului mai mare de tratamente chimice (9-10 faţă de 6-7 în anii cu condiţii normale), precum şi creşterii cheltuielilor aferente retribuirii muncii viticultorilor. Urmare estimării cheltuielilor, la o recoltă de struguri de 8 t/ha, preţul de cost al unui kg de struguri de soiuri europene va constitui cca 4,5 – 5,0 lei, iar de soiuri de tip „Isabella” – 3,0 – 2,25 lei.

Preţurile de achiziţie a strugurilor de soiuri pentru vin urmează să asigure o rentabilitate minimă a producţiei de struguri, de cel puţin, 15-20%, la un cuantum minim de 4,5 lei/ kg. Preţuri mai avantajoase urmează a fi oferite la achiziţionarea strugurilor pentru producerea vinurilor cu IGP şi din soiuri autohtone, de soiuri cu aromă de tămâie, pentru soiurile mai calitative (din prima grupă), precum şi pentru strugurii cu un conţinut de zaharuri mai înalt de 200g/dm3.

Ținând cont de aceste informații, membrii Consiliului recomandă următoarele preţuri orientative de achiziţionare (de referinţă) a strugurilor pentru vin:

  • de soiuri europene – cel puţin 4,5 lei/kg;
  • de soiuri de tip „Isabella” – cel puţin 2,75 lei/kg.

Se consideră oportună oferirea unor preţuri mai avantajoase la achiziţionarea strugurilor destinați fabricării:

  1. vinurilor cu indicaţii geografice – cu cel puţin 20%;
  2. vinurilor din soiuri autohtone şi din cele cu aromă de tămâie – 15%;
  3. vinurilor din soiurile mai calitative (din prima grupă), din struguri cu zaharitatea mai mare de 200 g/dm3 – 10%.

Consiliul mai propune ca la exportul strugurilor pentru vin preţurile să fie cu 10-15% mai mari decât cele pentru piaţa internă, precum şi ca preţurile de achiziţionate a strugurilor destinaţi fabricării vinurilor materie primă pentru distilare să fie cu cel mult 25-30% mai joase decât cele de referinţă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii