Reacția rectorului ASEM cu privire la tabăra unde au fost agresați 13 copii. Instituția a preluat gestionarea bunului

grigore-belostecinic-609736ec-152c-4ffe-b553-8cc58ea577c-resize-750

Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a venit cu o reacție după ce autoritățile au fost semnalate despre anumite nereguli ce au avut loc la tabăra de odihnă „Trandafir”, pe care ASEM-ul o gestionează din 1991. Cu toate acesta, tabăra a fost dată în locațiune unui agent economic pentru perioada acestei veri. Rectorul a menționat într-o postare publică despre faptul că ASEM a preluat înapoi gestiunea bunului, urmând rezilierea contractului cu agentul economic respectiv. 

Din spusele rectorului, tabăra dispune de 14 căsuțe din lemn, un bloc-construcție cu trei niveluri, o cantină, și se află în gestiunea ASEM încă din 1991, aici odihnindu-se de-a lungul anilor mii de persoane, printre care și profesori, copii ai angajaților ASEM, sau studenți. Belostecinic mai spune că ultimele lucrări de reparație au fost efectuate în anul 2012, înaintea sezonului estival, doar că inundațiile masive din acel an au cauzat distrugeri. Din cauză că în ultimii 2-3 ani potențialul acestei tabere practic nu a mai fost valorificat, suportând costuri destul de mari pentru întreținere, conducerea ASEM a decis arendarea bunului unui agent economic, și „parcă totul mergea bine”, spune rectorul. Pe teritoriul taberei a fost construită o piscină, a fost amenajat un teren de fotbal, unul de volei și au fost efectuate și reparații. 

Belostecinic mai spune că ASEM a preluat deja gestionarea taberei: „Urmează rezilierea contractului (care expiră la sfârșitul acestei luni), înlăturarea unor consecințe nedorite (geamuri stricate și pereți „decorați” pe dragul copiilor). Urmează să vedem și ce facem mai departe. Nu mi-ași dori să repetăm soarta altor tabere de acest gen, devenite deja ruine”, a declarat rectorul.

Amintim că 13 copii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani au fost agresați fizic într-o tabără de odihnă din oraşul Vadul lui Vodă de doi adolescenţi care îi supravegheau. În urma investigaţiilor demarate, poliţiştii au constatat că tabăra de odihnă pentru copii activa în lipsa unor acte legale. Copiii au fost lăsaţi în grija a doi adolescenţi cu vârstele de 16 şi respectiv 17 ani. Anume aceştia ar fi recurs la acţiuni agresive, după ce ar fi consumat băuturi alcoolice.

Poliţia capitalei în comun cu Procuratura au iniţiat un proces penal pentru tortură în privinţa celor doi adolescenţi, care sunt cercetaţi în stare de libertate. A fost iniţiată și o cauza penală pentru privare ilegală de libertate în privinţa administratorului, acesta fiind reţinut pentru 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente