Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Expertul economic Veaceslav Ioniță explică…

Expertul economic Veaceslav Ioniță explică de ce euro se depreciază în R. Moldova

Foto: botosaneanul.ro

În timp ce leul se întărește, moneda unică europeană este în continuă scădere. Potrivit cursului oficial emis de Banca Națională a Moldovei, un euro a ajuns să valoreze 18,79 lei. Expertului economic Veaceslav Ioniță susține că deprecierea monedei unice europene este condiționată de trei lucruri: factorii internaționali, sezonieri și fundamentali.

„Euro s-a depreciat pe plan internațional față de dolar, acesta fiind unul dintre factorii principali care au cauzat deprecierea lui și în R. Moldova. Este de plâns pentru cei care lucrează în Italia, care vin acasă și trebuie să cumpere copiilor diferite lucruri pentru școală. Dacă acum doi ani în urmă trebuiau să cumpere lucruri de 100 de euro, acum trebuie să schimbe 125 de euro, pentru că pe lângă faptul că valuta s-a depreciat, au crescut și prețurile”, a menționat expertul pentru ZdG.

Veaceslav Ioniță susține că de câteva ori pe an există fluctuații sezoniere ale monedei unice europene, care sunt cauzate de faptul că de sărbători, oamenii schimbă valută pentru a cumpăra mărfuri, iar după sărbători, în special iarna, companiile au nevoie de valută pentru a achita facturile. Astfel, înainte de sărbători leul este puternic, iar după sărbători este slab.

„Începând cu ianuarie 2016, leu a început să se aprecieze și acest lucru se întâmplă pentru că cursul valutar se stabilește după cererea și oferta de valută. Pe piața valutară avem oferta netă din partea cetățenilor și cererea netă din partea companiilor. Piața valutară s-a stabilizat în ianuarie 2016, atunci când s-au stabilizat cererea și oferta. Ulterior, oferta a fost mult mai mare, iar companiile nu aveau nevoie de valută. Acest surplus a constituit până în iunie 2018 circa 650 milioane de dolari, cu mult mai mult decât au avut nevoie agenții economici. Toate acestea au pus o presiune asupra valutei și leul s-a întărit, pentru că oamenii vindeau valuta. În 2014-2015 a fost o situație inversă, pentru că toată lumea căuta valută”, precizează Veaceslav Ioniță.

Astfel, se scumpește moneda care este căuta de oameni și se depreciază acea monedă la care este prea mare oferta și prea mică cererea. Astfel de jocuri valutare sunt întâlnite în R. Moldova și în ajun sau după alegeri.

Potrivit expertului, este greu de prognozat dacă euro va continua să se deprecieze, or înainte de alegeri crește cererea de valută pentru că oamenii se îngrijorează de ziua mâine și preferă să își schimbe leii. Acest fenomen a fost observat de experți și în anii anterior, începând cu alegerile din 2009.

„S-ar părea că această cerere ar trebui să aducă deprecierea leului, însă acum avem un factor nou – amnistia fiscală, care ar putea aduce valută în țară. Eu timid cred că o prognoză mai bună va fi prin luna octombrie. Până la alegeri vom asista la o situație în care leul va fi stabil cu mici vibrații. Cât privește euro, în perspectiva mea, el rămâne a fi mai puternic față de dolar, chiar dacă a căzut de câteva ori”, a mai adăugat Ioniță.

Expertul recomandă oamenilor că fie calmi și să își păstreze banii în valuta în care urmează să facă cumpărături: „Piața este relativ stabilă și tendința este că leul va rămâne puternic, cu o posibilă ușoară depreciere după alegeri”.

Foto: botosaneanul.ro