Doi tineri din R.Moldova intenționau să se legitimeze cu acte false pe teritoriul Uniunii Europene. Ce riscă aceștia

200 și 500 de euro – atât i-a costat perfectarea a două cărți de identitate românești cu indici de falsificare pe doi cetățeni ai Republicii Moldova. Intenția de a se legitima pe teritoriul Belgiei cu actele respective le-a fost deconspirată de către polițiștii de frontieră din punctul de trecere Leușeni.

Astfel, în după amiaza zilei de 10 august. pe sensul de ieșire din țară s-a apropiat la linia de control mijlocul de transport de model Mercedes Vito cu plăcuțele de înmatriculare belgiene. Ca pasageri erau doi tineri, unul originar din satul Răciula, raionul Călărași, iar celălalt din satul Tocuz, raionul Căușeni. În baza analizei de risc inspectorii de frontieră au solicitat ca participanții la traficul transfrontalier să prezinte toate documentelor ce le dețin.

În timpul verificărilor s-au depistat mai multe semne neclare asupra cărților de identitate, care ar fi eliberate de autoritățile române. Audiat, primul cetățean moldovean în vârstă de 27 ani a comunicat că nu cunoște despre falsul actului, menționând că a intrat în posesia lui acum șapte luni contra sumei de 200 euro prin intermediul unei persoane necunoscute.

Angajarea în câmpul muncii pe teritoriul Uniunii Europene era motivul pentru care cel de-al doilea bărbat în vârstă de 28 ani a apelat la ajutorul unui străin, oferindu-i treptat suma de 500 euro. Acesta din urmă i-a promis perfectarea în regim de urgență a buletinului românesc.

Ca urmare, s-au întocmit procese-verbale de constatare a infracțiunii privind uzul de fals în acte, documentele au fost trimise spre expertiză, iar tinerii și-au continuat călătoria.

Persoanele implicate riscă o amendă în mărime de până la 650 u. c. sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.

Poliția de Frontieră RECOMANDĂ celor care, din diverse motive solicită ajutorul persoanelor necunoscute pentru perfectarea documentelor de călătorie, să fie ATENȚI prin ce mijloace și la sprijinul cui apelează pentru ajutor, deoarece sunt pasibili de răspundere penală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.