Linkuri accesibilitate

România: plângere penală împotriva prefectului capitalei și ministrului de interne


Fostul premier român Dacian Cioloș, liderul Platformei România 100, București, 27 iulie 2018
Fostul premier român Dacian Cioloș, liderul Platformei România 100, București, 27 iulie 2018

„Platforma România100” (grupare inițiată de fostul premier roman Dacian Cioloș), împreună cu alte 16 organizații civice, a depus luni la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu împotriva Prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a Ministrului de Interne, Carmen Dan, se arată într-un comunicat al formațiunii. „ Considerăm că modul în care a fost dispusă și gestionată din punct de vedere operativ intervenția forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfășurat în Piața Victoriei din București constituie o încălcare clară a dispozițiilor legii care guvernează funcționarea Jandarmeriei(…)” – se mai arată în comunicatul „Platformei România 100”.

Peste 500 de oameni au fost răniți în ciocnirile din timpul manifestației de vineri, în Piața Victoriei din București.

Încă de sâmbătă, președintele Klaus Iohannis a cerut Procurorului general deschiderea unei anchete privind modul cum a acționat Jandarmeria în cursul incidentelor violente de vineri seară.

Președintele i-a cerut deasemeni ministrului de interne Carmen Dan să dea explicații despre coordonarea acțiunilor forțelor de ordine. Sîmbătă, 11 august, la o conferință de presă, ministrul de interne a precizat că nu a „intervenit în vreun fel în coordonarea operativă a structurilor care au acţionat” vineri seară, la Bucrești. Carmen Dan a mai declarant că aspectele care ţin de siguranţa naţională vor face obiectul unei informări către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) dacă i se va solicita.

Pe de altă parte, prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Ionel Corbu, a declarat luni, 13 august, că, până în prezent au fost depuse în jur de 30 de plângeri de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor, vineri seară, în Piaţa Victoriei.

XS
SM
MD
LG