/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Au „îmblânzit” soarele, vântul și apa. Istoriile a patru tineri inventatori eco

missing
12 august 2018, ora 11:40

Stațiile de autobuz pot fi iluminate cu ajutorul razelor solare

Andrei și Mădălina Jitari sunt verișori, învață în aceeași clasă și, de ceva timp, împart aceeași pasiune pentru sursele regenerabile de energie. În timpul liber adolescenții, care sunt acum în clasa a IX-a, au construit macheta unei stații eco de așteptare a transportului, iluminată cu ajutorul energiei solare. Ideea s-a născut dintr-o problemă cu care se confruntă oamenii din satul lor – Făleștii-Noi, r-l Fălești. Niciuna din cele trei stații de autobuz nu este iluminată, iar cei care pleacă devreme la oraș sau revin seara târziu se pot accidenta în întuneric.

Le-a luat câteva săptămâni ca să proiecteze și să construiască macheta, iar ca materie primă au folosit bucăți de sticlă organică și câteva vergele de metal.

„Mecanismul de funcționare e simplu – lămpile fotovoltaice stochează energia soarelui într-un acumulator, iar noaptea – luminează”, spune Andrei.

Cei doi elevi insistă ca proiectul lor să fie pus în practică, de aceea l-au prezentat primarului și consilierilor locali. Adulții s-au lăsat convinși de argumentele lor și le-au promis că în câteva luni vor găsi bani ca să transforme stațiile de așteptare din sat după modelul propus de copii.

Această promisiune i-a entuziasmat, așa că lucrează deja la un alt plan. Vor propune primarului să utilizeze iluminatul pe baza energiei solare și în alte locuri din sat: parc, teren de joacă, stadion.

În luna mai 2018 proiectul elaborat de Mădălina și Andrei Jitari a obținut o mențiune în cadrul Concursului republican al invențiilor eco, organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în parteneriat cu proiectul Energie și Biomasă. Tinerii au obținut un premiu în bani și bilete la şcoala de vară ENERGEL, care a ajuns la cea de-a șaptea ediție și întrunește adolescenți pasionați de sursele regenerabile de energie din întreaga republică.

Cuptor solar din fier vechi și cioburi de oglindă

Niște cioburi de oglindă și un glob vechi pot fi transformate într-un …. cuptor în care se prepară bucate și datorită căruia se economisesc banii pentru facturi. Ideea aparține Speranței Minciună și lui Maxim Gâlcă din satul Verejeni, r-l Ocnița.

Au căptușit forma concavă cu bucăți dintr-o oglindă spartă, iar de-asupra au fixat câteva vergele de fier care servesc ca suport pentru tigaie. Dispozitivul captează razele solare și încălzește suprafața de metal a tigăii, astfel încât mâncarea poate fi încălzită, iar în zilele cu mult soare chiar și preparată, spun copiii. Au testat invenția de mai multe ori, iar în timpul unei excursii au oferit colegilor din clasă cartofi prăjiți la … soare.

”Profesoara ne spune că energia solară este gratuită și trebuie să o folosim. Noi am încercat să o utilizăm în activitatea cotidiană ca să reducem cheltuielile și să protejăm natura”, spune Speranța.

Tehnologia a obținut un premiu special în cadrul Concursului republican al tehnologiilor eco, iar Maxim și Speranța au avut ocazia să se distreze și să se odihnească la școala de vară ENERGEL, alături de alți fani ai energiei regenerabile.

Mii de copii din Moldova promovează energia curată

La ediția din anul curent a școlii de vară ENERGEL, desfășurată în perioada 2-11 iulie, la Slobozia-Dușca, r-l Criuleni, au participat 51 de tineri din mai multe raioane. Elevii au învățat să economisească energia, să recicleze deșeurile, iar în una din zile au instruit oamenii din sat cum să sorteze gunoiul. Totodată, adolescenții au avut ateliere tematice unde au construit propriile machete ale utilajelor de producere a energiei regenerabile și au propus soluții inedite pentru problemele de mediu. Şcoala de vară ENERGEL este parte a iniţiativei educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice demarate de Proiectul Energie şi Biomasă în comunităţile în care instalează centrale termice pe biomasă. Până în prezent, peste 24.000 de copii au studiat în şcoli cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică, iar mai mult de 500 au participat la Şcoala de Vară ENERGEL.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014), care a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram