18:52:06 19.04.2024
Stiri

Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, final cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă: Sute de oameni au avut nevoie de îngriijiri medicale

Știri 11.08.2018 11:21 Vizualizări1858 Autor: Ziarul National


Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, final cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă: Sute de oameni au avut nevoie de îngriijiri medicale Mediafax

Mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, București, la care au participat zeci de mii de persoane, a fost dispersat de jandarmi după ora 23:00, cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene. În ciuda apelurilor la o manifestaţie paşnică, grupuri de instigatori violenţi s-au infiltrat în mulţime şi s-au încăierat cu jandarmii.

Gândul transmite că 440 de persoane, dintre care 24 jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma mitingului de vineri, informează ISU Bucureşti-Ilfov. 65 de oameni (9 jandarmi) au fost transportaţi la spital.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din Piaţa Victoriei, condamnând maniera brutală în care a intervenit Jandarmeria.

„Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!", a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Mediafax transmite că jandarmii au primit ordin de la prefectul Capitalei să intervină în forţă în Piaţa Victoriei la ora 23.00, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii instituţiei, care au mai precizat că au fost deschise 8 dosare penale, până acum. Reprezentanţii instituţiei precizează şi că o singură armă a fost furată de la femeia-jandarm lovită vineri seară de mai mulţi protestatari prezenţi la mitingul din Piaţa Victoriei, MAI fiind mobilizat pentru identificarea celui vinovat. Cazul a fost preluat de procurori.

„S-a acţionat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen şi ulterior s-au executat somaţiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenţionarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenţia în forţă a jandarmilor. Aseară, pe baza informaţiilor existente şi a comportamentului agresiv a unei părţi din cei aflaţi în piaţă, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forţă la ora 23.11. Este ordinul de intervenţie semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona", a declarat, sâmbătă dimineaţă, Marius Militaru, şef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

35 de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 11 au fost transportaţi la spital.

Reprezentanţii Jandarmeriei precizează şi că o singură armă a fost furată. „Structurile MAI sunt mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras o armă individuală. Vorbim de o singură armă, pentru că au fost vehiculate foarte multe informaţii - trei arme, apoi au fost vehiculate de două. E vorba de o singură armă care a fost sustrasă de la colega noastră, care a fost pusă la pământ şi lovită cu bestialitate. Cazul a fost preluat de către parchetul competent. Facem în continuare apel la toţi cetăţenii care au imagini sau informaţii să anunţe de urgent poliţia română”, a declarat Militaru.

Femeia-jandarm care a fost lovită de mai multe persoane la protestul de vineri seară din Piaţa Victoriei ar putea rămâne paralizată pe viaţă, au declarat reprezentanţii Jandarmeriei Române, precizând că acuzaţiile potrivit cărora colega lor a fost abandonată sunt neîntemeiate.

În Piaţa Victoriei, vineri seară au existat, în mod repetat, ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Protestatarii au forţat gardurile, au aruncat în acelaşi timp şi cu pietre, sticle şi alte obiecte către jandarmi, iar aceştia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene şi, ulterior, şi cu tunuri de apă.

Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat despre protestele antiguvernamentale din România.

„Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în timp ce românii se mobilizează împotriva Guvernului", titrează agenţia Reuters.

Zeci de mii de protestatari au protestat vineri împotriva Guvernului Social Democrat (PSD) în oraşe din întreaga României şi în capitală, Bucureşti, unde forţele de ordine s-au luptat cu unii şi au tras cu gaze lacrimogene, potrivit Reuters.

La Bucureşti, unii protestatari au încercat să treacă cu forţa prin liniile de securitate care păzeau clădirea Guvernului. Alţii au aruncat cu sticle şi bucăţi de pavaj înspre forţele de ordine ca au folosit gaze lacrimogene şi ocazional un tun cu apă.

Agenţia mai menţionează şi protestele precedente care au avut loc începând din momentul în care "social-democraţii au preluat puterea la începutul lui 2017 şi au încercat să decriminalizeze unele infracţiuni de corupţie".

"Expatriaţi români au organizat un protest antiguvernamental masiv la Bucureşti", a scris agenţia Associated Press.

Jurnaliştii americani relatează că zeci de mii de români s-au strâns la un protest antiguvernamental organizat de expatriaţi, cerând demisia guvernului de stânga şi alegeri anticipate.

The Associated Press menţionează şi că aproximativ trei milioane de români locuiesc în străinătate, iar unii spun că au emigrat din cauza corupţiei, salariilor mici şi lipsei oportunităţilor.

"Revoltă în România: Haos pe străzile din Bucureşti unde poliţia a folosit gaze lacrimogene şi un tun cu apă", titrează Daily Express.

"Un protest la Bucureşti, România, împotriva corupţiei, salariilor mici şi intervenţiei în justiţie, a devenit violent astăzi (vineri, n.red.) când demonstranţii s-au ciocnit cu forţele de ordine care au folosite gaze lacrimogene şi un tun cu apă pentru a dispera protestatarii", scriu jurnaliştii britanici.

"Violenţe au izbucnit în timp ce zeci de mii protestează faţă de corupţia din România", scrie cotidianul The New York Times.

"Poliţia a folosit vineri un tun cu apă pentru a împrăştia protestul din capitala României, Bucureşti, care a fost organizat pentru a se opune acţiunilor guvernamentale despre care mulţi spun că vor slăbi statul de drept", mai afirmă jurnaliştii cotidianului american, care menţionează şi protestele antiguvernamentale masive din urmă cu 18 luni.

Postul BBC News scrie că: "Poliţia română s-a ciocnit cu protestatarii antiguvernamentali".

"Protestatarii au cerut demisia guvernului, obiectând faţă de eforturile percepute că ar conduce la slăbirea sistemului judiciar de către social-democraţii(PSD) aflaţi la guvernare, precum şi faţă de salariile scăzute şi corupţia endemică din ţară", au mai afirmat jurnaliştii BBC.

"România: gaze lacrimogene şi tun cu apă pentru dispersarea demonstraţiei expatriaţilor", relatează cotidianul francez Libération.

Jurnaliştii francezi mai menţionează că protestatarii au scandat sloganuri ca "hoţii", "demisia", "nu vom renunţa" şi au fluturat drapelul României, dar şi steaguri ale altor ţări.

"Mii pe străzile Bucureştiului, diaspora română împotriva corupţiei", titrează cotidianul La Repubblica.

"Sute de răniţi în protestele din România după ce emigranţii s-au întors pentru a lupta împotriva corupţiei", afirmă jurnaliştii de la cotidianul The Guardian.

Publicaţia britanică relatează că "unii protestatari au încercat să treacă cu forţa prin liniile de securitate din jurul clădirilor Guvernului", dar şi că "înregistrări video postate pe reţelele de socializare arată poliţia bătând protestatari non-violenţi care ţineau mâinile sus".

Protestele din România au fost un subiect şi pentru presa australiană, cu postul SBS titrând: "Protest în România: Gaze lacrimogene folosite pentru a dispersa un miting anticorupţie".

"Protestul antiguvernamental român se încheie cu violenţe", titrează publicaţia Financial Times, care menţionează că acest mitingul de vineri este cel mai recent dintr-o serie de proteste faţă de social-democraţii din România.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md