Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Verdictul Procuraturii în cazul deputatului…

Verdictul Procuraturii în cazul deputatului care a spus că „va apăra cu arma” autonomia Găgăuziei

Procuratura nu s-a autosesizat în cazul declarației deputatului democrat Cornel Dudnic, care a menționat că dacă R. Moldova se va uni cu România, va fi primul care va lua arma și va apăra autonomia Găgăuziei. Într-un răspuns oferit pentru ZdG, Procuratura Generală precizează că nu a identificat careva indici că declarațiile deputatului au drept intenție „provocarea de acțiuni ce ar promova dezbinarea națională pe teritoriul R. Moldova”.

„Analiza conținutului respectivului discurs nu atestă prezența unor îndemnuri îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice sau religioase, incitări la ură sau agresiune pe careva motive de discriminare, conturându-se natura politică a acestor declarații”, se menționează în răspunsul oferit pentru ZdG.

În concluzie, Procuratura declară că declarațiile lui Corneliu Dudnic nu au putut fi examinate sub aspect penal și că în lipsa unei baze legale aceasta nu poate interveni cu vreun act de autosesizare.

În luna februarie 2018, prezent la o întâlnire a autorităților locale, care a avut loc în satul Tomai din raionul Ceadîr-Lunga, deputatul democrat Cornel Dudnic a declarat că, în cazul în care R. Moldova se va uni cu România, el va fi primul care va lua arma pentru a apăra autonomia Găgăuziei.  Pentru a închide tema unionismului, vă dau cuvântul că, dacă vreodată acest proiect al Unirii se va produce, voi fi primul care îşi va lua arma şi voi merge să apăr autonomia găgăuză”, a declarat deputatul în timpul întâlnirii de la Tomai.

Cornel Dudnic a fost și unul dintre susținătorii referendumului declarat de autoritățile de la Chișinău ca fiind neconstituţional, din februarie 2014, atunci când locuitorii UTA Găgăuzia au votat pentru autodeterminarea regiunii în cazul în care R. Moldova și-ar pierde suveranitatea.