15:02:19 23.04.2024
Stiri

Fostul șef al Inspectoratului Fiscal APRECIAZĂ unele legi fiscale aprobate de Parlament. „Dau asigurări că defalcările la buget vor crește”. Ce spune despre amnistia fiscală

Economie 09.08.2018 14:00 Vizualizări2299 Autor: Ziarul National
Fostul șef al Inspectoratului Fiscal APRECIAZĂ unele legi fiscale aprobate de Parlament. „Dau asigurări că defalcările la buget vor crește”. Ce spune despre amnistia fiscală facebook


Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, apreciază „voința politică de care a dat dovadă” actuala guvernare în ceea ce privește adoptarea unor legi din pachetul fiscal. Prisăcaru spune că aceste legi, care presupun stabilirea cotei unice la impozitul pe venitul persoanelor fizice la nivel de 12% şi majorarea scutirii personale până la nivelul minimumului de existență de 24 000 de lei, trebuiau aprobate mai demult.

„Parlamentul a aprobat un pachet care conține mai multe legi. E vorba de reducerea taxelor și impozitelor. Este ceva salutabil, mai ales că nu știu cine s-ar putea împotrivi atunci când e vorba de micșorarea taxelor și impozitelor. Dacă vorbim de antreprenori, atunci vedem că în urma acestei reforme o parte din venit va rămâne la ei. În cazul în care vorbim de angajați, atunci aceștia pot să tindă la un salariu mai mare din cauza că impozitul e mai mic. Nu vor fi impozitați cei care au anual un salariu de 24 de mii de lei. Eu știu că despre aceste legi se discută de mai mult timp, dar se tot spunea că nu este voință politică pentru aprobarea lor. Nimeni nu dorea să-și asume responsabilitatea. Eu, în calitate de șef al IFPS, am promovat anterior legi analogice, inclusiv diminuarea cotei defalcărilor la bugetul asigurărilor sociale și a impozitului pe venit. Permanent persista frica că nu a să avem sumele necesare la Bugetul de Stat”, a declarat Prisăcaru în cadrul unei emisiuni.

De asemenea, sursa citată este gata să garanteze că aceste modificări vor aduce mult mai mulți bani la Bugetul de Stat: „Cu toții știm că remunerarea muncii reprezintă o povară prea mare. Asta pentru că 29% erau defalcate la fondul social (angajator și angajat), 9% la bugetul asigurărilor în medicină și 18% reprezenta impozitul pe venit. Dacă punem cap la cap aceste cifre, vedem că e vorba de 55%. Acum, dacă această cotă se duce de la 18% la 12% și se majorează venitul neimpozabil de la 11 mii de lei la 24 de mii de lei, dacă mai luăm în calcul și fondul social de 5%, atunci ajungem la o diminuare de 11 puncte procentuale. Deja nu mai vorbim de impozite și taxe de 55%, dar coborâm la 44 la sută”.

Fostul șef de la fisc mai afirmă că în impozitare trebuie de găsit „mijlocul de aur”, care ar conveni statului, dar și angajatorilor și angajaților. „Ceea ce s-a făcut acum e un prim-pas. Cred că vor mai urma diminuări de impozite. Eu îmi aduc aminte că am pornit de la impozite pe venit de 32%... Când a fost coborâtă această cotă la 18 la sută, Bugetul de Stat nu a acut de suferit, dimpotrivă. Avem salarii la plic, pentru că povara fiscală este prea mare. Cea mai mare evaziune fiscală se face la toate impozitele ce țin de salarii. La noi se mai poate de acumulat un buget de pe urma acestei evaziuni, dar nimeni nu a vrut să-și asume răspunderea. Vom trăi și vom vedea că a fost făcut un pas corect”, e convins Prisăcaru.

Acesta a venit și cu o sugestie la adresa autorităților, mai ales că în prezent avem peste 200 de impozite și taxe. „Avem în continuare un sistem de impozitare foarte complicat. Avem peste 200 de taxe și impozite. Eu cred că ar putea să rămână cel mult 9 taxe și impozite (care actualmente acoperă 90% din veniturile la buget). Astfel va fi ușurată munca agenților economici, dar și angajații de la fisc vor putea să administreze mai bine lucrurile. Veniturile din cele 9 impozite vor acoperi diferența de 10 la sută din celelalte taxe și impozite. Dar, iarăși, e vorba de o temere, o frică că nu vor fi acumulările necesare la Bugetul de Stat”.

„Indiferent cine va veni la guvernare după alegerile din februarie 2019, deja veniturile la buget de pe urma acestei reforme fiscale vor crește”, este convins Prisăcaru.

Ion Prisăcaru s-a referit și la criticele expuse pe marginea acestor legi, în mod special la cea privind declararea voluntară a bunurilor nedeclarate, spunând că se face o nedreptate în raport cu cei care conștiincios plătesc taxele și impozitele.

„Partenerii externi au fost deranjați de declararea voluntară a bunurilor și anumite stimulente fiscale. Pe parcursul anilor de independență au mai fost două amnistii fiscale. Acele legi nu au avut efectul scontat. Aceste legi au ca scop ca cetățenii să-și legalizeze bunurile, veniturile, imobilele, cotele în societăți comerciale, hârtii de valoare. Eu de fiecare dată m-am opus promovării unor astfel de legi. Dacă analizăm pentru cine se fac aceste legi, atunci vedem că e vorba de persoane care nu au respectat până acum legea. Eu aș înțelege dacă în paralel s-ar face ceva și pentru cei care au achitat conștiincios taxele și impozitele. Acum situația e total invers – sunt stimulați cei care au săvârșit evaziuni”, a punctat sursa citată.

Ex-șeful de la FISC, care a fost promovat în funcție de PLDM, a mai afirmat că a făcut o analiză a celor care au beneficiat anterior de amnistia fiscală. „De cea de-a doua amnistie fiscală, promovată prin 2006-2007 de comuniști, au profitat întreprinderile care s-au folosit și de prima lege în acest sens. La un an după acea amnistie promovată de comuniști, aceleași întreprinderi au acumulat restanțe foarte mari, nu achitau impozite, taxe. Când am revenit în funcția de șef al IFPS, între anii 2013-2016, m-am uitat iarăși peste lista datornicilor. În listă erau aceleași companii care au beneficiat de prima și a doua amnistie. Nu este exclus că acum se va întâmpla la fel”, a conchis Ion Prisăcaru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md