13 minori au fost agresați fizic la o tabăra de odihnă de la Vadul lui Vodă

13 copii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani au fost agresați fizic într-o tabără de odihnă din oraşul Vadul lui Vodă de doi adolescenţi care îi supravegheau. Poliția capitalei a fost alertată cu privire la acest caz pe 8 august prin intermediul serviciului specializat 112.

La faţa locului au intervenit imediat poliţiştii sectorului Ciocana, precum şi psihologul din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău. În urma investigaţiilor demarate, poliţiştii au constatat că tabăra de odihna pentru copii activa în lipsa unor acte legale.

Totodată, copiii au fost lăsaţi în grija a doi adolescenţi cu vârstele de 16 şi respectiv 17 ani. Anume aceştia ar fi recurs la acţiuni agresive, după ce ar fi consumat băuturi alcoolice.

Poliţia capitalei a sesizat autorităţile publice locale privind activitatea taberei, iar după aceasta a fost convocată o şedinţă, în urma căreia a fost emisă decizia de sistare a activitaţii taberei respective.

Ulterior, administratorul taberei a limitat poliţiei, reprezentanţilor APL şi părinţilor accesul în tabără timp de circa 2-3 ore. În acest timp poliţiştii au dus tratative cu administraţia taberei pentru a soluționa situația de conflict.

În această ordine de idei, Poliţia capitalei în comun cu Procuratura au iniţiat un proces penal pentru tortură în privinţa celor doi adolescenţi, care sunt cercetaţi în stare de libertate.

Totodată, a fost iniţiată o cauza penală pentru privare ilegală de libertate în privinţa administratorului, acesta fiind reţinut pentru 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău.

De asemenea, minorii agresaţi fizic au fost audiaţi. Lor li s-a acordat asistenţa necesară, inclusiv psihologică, cu îndreptarea la Centrul de expertiza medico-legală pentru constatarea gradului de gravitate a leziunilor corporale provocate.

Toate circumstanţele în care a avut loc incidentul se stabilesc.

Anterior, Poliţia a relevat unele derogări de la prevederile legale în activitatea taberei de odihnă pentru copii. La 31 iulie oamenii legii au sesizat APL din or. Vadul lui Vodă, solicitând în regim de urgenţă adoptareaa unei decizii în acest sens.

În cadrul acţiunilor de urmarire penală urmează a fi investigate, inclusiv, cauzele şi condiţiile ce au favorizat comiterea faptelor infracţionale, precum şi reacţia tardivă a instituţiilor abilitate în domeniu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.