04:14:24 29.03.2024
Stiri

VIDEO // Un fost angajat al MAI și-a strâns o grupare CRIMINALĂ care teroriza de luni bune locuitorii R. Moldova și era cu un pas înaintea Poliției: Cel puțin 17 atacuri, fiecare durând mai puțin de 60 de secunde

Social 08.08.2018 11:36 Vizualizări7780 Autor: Ziarul National


O grupare criminală care a săvârșit cel puțin 17 sustrageri și tâlhării în mai multe raioane ale R. Moldova, în special spărgând safeuri și terminale de plată, a fost desființată de oamenii legii, la aproape un an de când a început să fie filată.

Pe lângă spargerile de safeuri și terminale, aceștia jefuiau și locuințe, maltratând proprietarii cu bâte de lemn și sustrăgând în special bani și bijuterii. Prejudiciul sustragerilor se ridică la peste două milioane de lei.

Denis Rotaru, procurorul de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că gruparea era condusă de un fost polițist, care a activat până în anul 2010 în organele operative ale Ministerului de Interne. Datorită faptului că acesta cunoștea metodele de investigație ale poliției și de ștergere a urmelor, oamenilor legii le-a fost mai dificil să documenteze acest caz.

„Gruparea săvârșea foarte rapid atacurile. Nicio spargere de terminal nu dura mai mult de 60 de secunde. Membrii nu comunicau prin intermediul telefoanelor mobile, ci prin dispozitive speciale de comunicare”, a declarat procurorul Rotaru.

Șeful de direcție de la Inspectoratul Național de Investigații, Igor Zglăvuță, a adăugat că membrii grupării erau „sportivi bine pregătiți”, care schimbau de fiecare dată mașinile când mergeau să săvârșească vreo infracțiune și le lăsau la trei-patru kilometri distanță de locul atacului. Aceștia nu știau din timp unde vor merge să dea lovitura, își lăsau telefoanele mobile acasă și pe drum erau informați și instruiți de către fostul polițist, coordonatorul bandei.

Cinci membri ai grupării au fost reținuți pe 24 iulie curent, după ce oamenii legii au aflat că aceștia intenționează să părăsească R. Moldova și să meargă într-un stat din UE pentru a se ocupa cu același lucru. De altfel, gruparea a dat anterior astfel de spargeri și în Federația Rusă, iar unul dintre membri a stat chiar la o închisoare de acolo.

Cei cinci au vârste cuprinse între 22 și 35 de ani și sunt originari din sudul și centrul R. Moldova. Spargerile au fost săvârșite pe teritoriile mun. Chișinău, Bălți, raioanelor Edineț, Glodeni, Strășeni, Ialoveni, Călărași, Anenii Noi, Criuleni, Orhei etc. Tot ei au avut tentative de spargere a filialei Victoriabank din Costești, raionul Ialoveni. Pentru anihilarea grupării au fost implicați peste o sută de polițiști.

Zglăvuță afirmă că gruparea este mult mai mare, încă șapte membri fiind identificați, dar aceștia nu se află în republică și urmează a fi anunțați în căutare. O altă parte a bandei încă urmează a fi identificată.

Procurorii și polițiștii au efectuat 36 de percheziții în acest caz, descoperind la cei reținuți sume importante de bani, bijuterii, aparataj performant de descarcerare, folosit la spargerea safeurilor și terminalelor, detector performant de metal cu ajutorul cărora erau descoperite safeurile ascunse în pereți de unii oameni de afaceri, bâte din lemn cu care maltratau victimele, dar și echipamente sportive, fiindcă membrii grupării purtau de fiecare dată alte haine când comiteau atacurile.



Oamenii legii au prezentat și imagini video de la câteva spargeri ale grupării, afirmând că, într-un caz, patru inși care au luat un terminal de plată dintr-un magazin au mers cu el doi kilometri pe jos și au avut de sărit un gard de doi metri în cale.

Dacă vor fi găsiți vinovați, fostul polițist și ortacii săi riscă de la 10 la 15 ani de închisoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md