Peste 200 mii de utilizatori deja și-au portat numerele de telefon. Către care companie „migrează” cei mai mulți cetățeni

pastreaza-numarul-de-telefon-schimba-reteaua-care-e-compania-de-telefonie-spre-care-se-porteaza-cele-mai_size1

Din iulie 2013, când în Republica Moldova a fost lansat serviciul de portare a numerelor de telefon, și până în prezent, de acest serviciu au beneficiat 200,3 mii de utilizatori, dintre care 183,5 mii sunt utilizatori de telefonie mobilă și peste 16,8 mii – utilizatori de telefonie fixă. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în prima jumătate a anului 2018, serviciul de portare, care permite oricărui utilizator de telefonie să-şi păstreze numărul de telefon atunci când își schimbă furnizorul, a fost folosit de către 15,6 mii de utilizatori.

Cei mai activi în utilizarea serviciului de portare a numerelor au fost utilizatorii de telefonie mobilă. Din numărul total de portări efectuate în cinci ani, 91,6% sunt numere de telefonie mobilă. În primul semestru al anului 2018, numărul de portări ale acestor numere a însumat 14,1 mii sau 90,1% din total. Datele ANRCETI arată că, media lunară de portări a numerelor de telefonie mobilă a constituit 2,3 mii portări în prima jumătate a anului 2018, în creștere cu 2,4%, față de perioada similară a anului 2017. Acest fenomen este determinat de caracterul ofertelor și tarifelor, propuse de furnizorii de telefonie mobilă, situație în care utilizatorii acestor servicii au mai multe motive de a-și schimba furnizorul.

Cu referință la portarea numerelor de telefonie mobilă, statisticile arată că Moldcell este furnizorul care a primit, în cinci ani, cele mai multe numere în propria rețea prin portare – 99,5 mii numere, urmat de Orange Moldova cu 47,7 mii și Moldtelecom (Unite) – cu 36,3 mii.

Cei mai mulți utilizatori care s-au portat în primul semestru al anului 2018 au optat pentru rețeaua Orange Moldova – 4,8 mii numere, în timp ce Moldcell a primit prin portare 4,7 mii de utilizatori, iar Moldtelecom (Unite) – 4,6 mii numere.

În cazul telefoniei fixe, în cinci ani de la lansarea portabilității, cele mai multe numere au fost portate către StarNet Soluţii – 7,2 mii, Orange Moldova – 3,7 mii, Moldtelecom – 1,9 mii și către ceilalți furnizori – 4 mii. În primul semestru al anului 2018, media lunară de portări a numerelor de telefonie fixă a constituit 257 numere, în creștere cu 35,4% față de perioada similară a anului 2017. Majoritatea celor 1,5 mii numere de telefonie fixă portate în prima jumătate a anului curent au fost împărțite între furnizori, astfel: Moldtelecom – 733 numere, Starnet Soluţii – 405 numere, Orange Moldova – 245 numere, iar ceilalți furnizori – 159 numere.

Conform reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de telefonie mobilă și/sau fixă poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în baza cererii depuse la furnizorul pe care l-a ales. Portarea numerelor și activarea ulterioară a acestora sunt executate într-un termen cât mai scurt. Legea comunicațiilor electronice stabilește că pierderea serviciului în timpul procesului de portare nu poate depăși o zi lucrătoare.

Mai multe informaţii despre serviciul de portare a numerelor de telefon le puteți afla pe pagina web oficială a ANRCETI www.anrceti.md, secțiunea Portabilitatea numerelor și pe site-ul www.portare.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente