Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Om de afaceri belgian, nevoit…

Om de afaceri belgian, nevoit să stea 9 ore în vamă. Poliția de Frontieră a demarat o anchetă internă

Un investitor străin, aflat în R. Moldova într-o vizită turistică, a rămas blocat, duminică, 5 august, timp de aproape zece ore la punctul vamal de trecere Ocnița-Secureni. Motivul invocat de polițiștii de frontieră a fost faptul că seria de șasiu (codul VIN) gravată sub capota mașinii ar fi contrafăcută. Deși le-au fost prezentate toate actele necesare care demonstrează contrariul, polițiștii l-au anunțat pe bărbat că va fi nevoit să aștepte până dimineața venirea unui expert, care să confirme autenticitatea seriei de șasiu.

Omul de afaceri vizat este directorul general al unei companii din Belgia, care de 18 ani deține un birou și în R. Moldova cu circa 50 de angajați.

La 30 iulie 2018, acesta a venit în R. Moldova într-o vizită turistică de câteva zile, cu un automobil înmatriculat în Belgia. În seara zilei de duminică, 5 august, în jurul orei 14:00, la ieșirea din R. Moldova, punctul vamal de trecere Ocnița-Secureni, după ce i-au verificat portbagajul mașinii și nu au găsit nimic, polițiștii de frontieră au solicitat să fie deschisă capota automobilului. Drept urmare, investitorul belgian a fost anunțat că seria de șasiu ar fi contrafăcută. Deși au fost prezentate toate actele necesare care demonstrează autenticitatea seriei (actul de înregistare a mașinii, revizia tehnică, certificatul de origine al automobilului de la salonul auto de unde a fost procurat, asigurarea, etc.), polițiștii au insistat că e necesară opinia unui expert, care însă va putea veni doar a doua zi dimineața.

„Mi-au zis: haideți să ne urcăm sus în birou, să discutăm, poate găsim o soluție. La acel moment erau deja șase ore de când stăteam blocat în vamă”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, omul de afaceri belgian, care a solicitat să-i fie protejată identitatea.

După nouă ore, polițiștii de frontieră au întocmit un proces-verbal în care au notat că „în cadrul acțiunilor de constatare au fost verificate amănunțit toate codurile VIN care au fost aplicate din uzină pe mijlocul de transport, inclusiv și în calculatorul de bord, iar careva divergențe nu au fost depistate”. Totodată, în urma verificărilor, „s-a constatat că codul VIN, care se află pe parbrizul din față lipsește din motiv că anterior acesta a fost schimbat de două ori, fapt ce nu este menționat în cartea de service.”

„Când am trecut pe teritoriul Ucrainei, vameșii ucraineni au întrebat ce s-a întâmplat. După ce le-am relatat cele întâmplate, au cerut să deschidem capota mașinii ca să vadă seria de șasiu. S-au amuzat și au spus că nu ne-ar fi oprit niciodată din această cauză și că seria de șasiu este în regulă”, a spus antreprenorul străin, care consideră că acest fapt confirmă că polițiștii de frontieră moldoveni l-au reținut în vamă timp de aproximativ nouă ore, în mod ilegal.

Ieri, 6 august, Ziarul de Gardă a contactat telefonic Serviciul de Presă al Poliției de Frontieră și a relatat incidentul.  Astăzi, 7 august, Serviciul de Presă ne-a anunțat că persoanele vizate au confirmat că au interacționat cu cetățeanul belgian, fiind inițiată o investigație internă, pentru a elucida situația. După finalizarea investigației interne, Poliția de Frontieră a promis că va reveni cu o reacție.