/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

ONG-urile de media: „Casa Presei” trebuie redată comunităţii jurnalistice

06 august 2018, ora 18:25

Guvernul Republicii Moldova preconizează reorganizarea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului care va presupune inclusiv trecerea în gestiunea acestei Direcţii a complexului “Casa Presei”. Unii editori şi jurnalişti au estimat că, după reorganizare, tarifele pentru chirie în această clădire vor creşte din nou, iar complexul propriu-zis ar putea fi expus privatizării.

Organizaţiile semnatare solicită Guvernului să garanteze, în procesul eventualei reorganizări, păstrarea destinaţiei tradiţionale a complexului „Casa Presei” şi anume pentru sediile redacţiilor instituţiilor mass-media. Totodată, solicităm să nu fie admisă privatizarea “Casei Presei” şi nici majorarea tarifelor pentru închirierea spaţiilor de către redacţii. Reamintim că Parlamentul Republicii Moldova şi-a asumat angajamentul de îmbunătăţire a condiţiilor de activitate a mass-mediei, iar în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătăţirea legislaţiei mass-media au fost elaborate propuneri legislative de oferire a unor facilităţi pentru dezvoltarea presei, inclusiv tarife diminuate pentru locaţiunea spaţiilor în clădirile proprietate publică.

Din anii ’70 ai secolului trecut, „Casa Presei” a avut o destinaţie specială pentru instituţiile de presă scrisă, oferind spaţii pentru redacţiile ziarelor, revistelor, agenţiei informaţionale de stat “Moldpres”, pentru Uniunea jurnaliştilor, alte subdiviziuni şi structuri aferente muncii jurnalistice. Existenţa acestei clădiri a simbolizat, de-a lungul anilor, importanţa profesiei de jurnalist în Republica Moldova. Din păcate, în ultimele decenii, destinaţia tradiţională de “casă a presei” a fost schimbată, iar administraţiile de până acum ale acestei întreprinderi de stat au exploatat clădirea doar în scopuri comerciale, astfel mai multe redacţii au fost nevoite să-şi caute sedii în alte clădiri din cauza condiţiilor nesatisfăcătoare şi a tarifelor exagerate.

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media consideră necesară iniţierea unor discuţii publice în scopul identificării soluţiilor legale pentru „a reda” complexul „Casa Presei” comunităţii jurnalistice din Republica Moldova pentru desfăşurarea activităţilor editoriale specifice, profesionalizarea jurnaliştilor şi dezvoltarea de noi proiecte media în interesul public.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram