Belarus, interesată de proiecte comune ce țin de reabilitarea și construcția drumurilor din R.Moldova

Implementarea unui mecanism de creditare preferențial, pentru importul în Republica Moldova a tehnicii și utilajului din Republica Belarus s-a discutat în cadrul întrevederii de astăzi a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu ambasadorul Republicii Belarus la Chișinău, Serghei Ciciuc.

De asemenea, părțile au examinat stadiul actual al cooperării comercial-economice între Republica Moldova și Republica Belarus.

În cadrul dialogului, Chiril Gaburici a menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii optează pentru continuarea proiectelor de infrastructură, promovarea exportului de produse moldovenești pe piața din Belarus, dar și pentru atragerea investițiilor belaruse în economia țării.

„Deși volumul comerțului e în ușoară scădere, situația se va redresa în următoarea perioadă. Depunem toate eforturile pentru a crește comerțul moldo-belarus și pentru a lansa noi proiecte comune”, a subliniat Chiril Gaburici.

În context, au fost discutate condițiile de angajare a unui credit de la Banca de Dezvoltare a Republicii Belaruse în cadrul programul guvernamental de susținere a exportului, pentru finanțarea proiectelor de reabilitare a infrastructurii drumurilor.

Ambasadorul Serghei Ciciuc a reiterat interesul țării sale față de lansarea și implementarea proiectelor comune de reabilitare și construcție a drumurilor și a infrastructurii rutiere din Republica Moldova. Pentru a eficientiza dialogul, ambasadorul Serghei Ciciuc a venit cu propunerea de a organiza videoconferințe între reprezentanții Moldovei și Belarusului.

Volumul comerțului dintre Republica Moldova și Republica Belarus, în primele 5 luni ale anului curent, a însumat circa 81 de milioane de dolari. În total, în țara noastră activează 90 companii, cu capital belarus în valoare de 3,78 milioane de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.