Procurorul General „a adus” 24.000 de lei în contul statutului. Banii îi va plăti un fost șef de penitenciar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Generală anunță despre finalizarea examinării cererii de chemare în judecată, înaintată de Procurorul General privind încasarea, în ordine de regres, a sumei de 24.000 lei de la un fost șef de secție din cadrul Instituției Penitenciare P-4, pentru maltratarea a doi deținuți în timp ce aceștia își ispășeau pedeapsa.

Astfel, anterior prin decizia Curții de Apel Chișinău funcționarul a fost găsit vinovat de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu și condamnat la 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere în organele Ministerului Justiţiei pe un termen de 3 ani. Executarea pedepsei închisorii a fost suspendată condiţionat pe un termen de probă de 1 an. Totodată, instanţa a admis în principiu acţiunile civile înaintate de părţile vătămate, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor să se pronunţe instanţa civilă.

Prin urmare, prin decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie, a fost admisă acţiunea victimelor maltratării împotriva statului, în persoana Ministerului Finanţelor, privind încasarea din bugetul de stat a sumei de 12 mii lei pentru fiecare, cu titlu de prejudiciu moral. La 15 august 2014, Ministerul Finanţelor a executat hotărârea judecătorească şi a transferat suma de 24 mii lei în contul victimelor infracţiunii.

În consecinţă, Ministerul Finanţelor a solicitat Procuraturii Generale examinarea chestiunii privind tragerea la răspundere materială a persoanei care a condiţionat încasarea banilor din bugetul de stat, conform deciziilor judiciare.

La 7 aprilie 2015 Procuratura Generală a înaintat o cerere de chemare în judecată, în interesul Ministerului Finanţelor, de încasare a sumei de 24 mii lei de la fostul şef de secţie din Penitenciarul-4, recunoscut vinovat de maltratarea deţinuţilor.

În rezultatul judecării cauzei, pe 3 august 2018, Judecătoria Chişinău, sediul Rîşcani a admis integral acţiunea civilă înaintată de Procurorul General şi a dispus încasarea, în ordine de regres, în contul Ministerului Finanţelor a sumei de 24 mii lei.

Hotărârea instanţei de judecată este cu drept de atac în condiţiile legii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...