19:41:14 19.04.2024
Stiri

VIORILE de Reghin trec Prutul: Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa deschide o FABRICĂ în R. Moldova

Economie 05.08.2018 12:30 Vizualizări4469 Autor: Ziarul National
VIORILE de Reghin trec Prutul: Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa deschide o FABRICĂ în R. Moldova Radio Timișoara


„Hora Reghin”, cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, va deschide o fabrică în Fetești, raionul Edineț.

Potrivit deputatului din Parlamentul României, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu, filiala producătorului din România va fi deschisă în nordul R. Moldova „în câteva zile”, după ce viitorii angajați din stânga Prutului au petrecut trei luni la fabrica din Reghin.

„Noua întreprindere cu capital românesc din județul Mureș va produce viori și violoncele. Cei peste 20 de angajați sunt foști constructori, șoferi și electricieni din localitate, care s-au înscris la cursuri gratuite de recalificare. Aceștia au stat timp de trei luni la fabrica mare din Reghin, ca să învețe meseria de lutier. 22 de lucrători vor lucra la o singură vioară, până când va căpăta forma. Dar de un violoncel, mult mai complex, se va ocupa un singur meșter. În fiecare zi, vor ieși pe poarta fabricii 20 de viori și 6 violoncele. Instrumentele făcute în fabrica din Basarabia vor merge apoi în România, la Reghin, pentru vopsire și acordare, înainte să fie scoase la vânzare. Treptat, „Hora Reghin” vrea să dubleze numărul de angajați ai secției sale basarabene”, a anunțat Constantin Codreanu.

Fabrica de viori din Reghin, căruia i se mai spune și „orașul viorilor”, produce anual până la 120 de mii de instrumente muzicale, 90% dintre sunt exportate în majoritatea statelor lumii. Fabrica are o vechime de peste 67 de ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md