19:19:31 24.04.2024
Stiri

Jurnaliștii ruși uciși în Africa căutau aurul „bucătarului lui Putin”

Știri 05.08.2018 15:40 Vizualizări3549 Autor: Ziarul National
Jurnaliștii ruși uciși în Africa căutau aurul „bucătarului lui Putin” Pagina de Rusia


Jurnaliștii ruși, uciși în Republica Centrafricană (CFA), intenționau să realizeze un reportaj despre minele de aur pe care se presupune că urmează să le exploateze o companie rusă, deținută de „bucătarul lui Putin“ – Evgheni Prigojin.

La mijlocul lunii iulie, publicația Africa Intelligence scria că Rusia a semnat o înțelegere cu guvernul CFA pentru exploatarea minelor de aur de la Ndassima. Una dintre condițiile concesionarii minelor de aur era restabilirea ordinii în regiune. De exploatarea minei răspunde compania Lobaye Invest, care, potrivit Africa Intelligence, este înființată de societatea rusă „M-Invest“. La rândul său, „M-Invest“ este legată de „sponsorul” companiei militare private ruse „CMP Wagner“, Evgheni Prigojin.

Africa Intelligence susține că luptătorii „CMP Wagner“ lucrează pentru Lobaye Invest și sunt responsabili de paza echipamentelor și transporturilor pentru minele de aur.

Potrivit The Bell, citat de Pagina de Rusia, exact același proiect derulează Lobaye Invest și in Sudan: unde angajații companiei controlează extracția de diamante.

Orhan Jemal, Alexander Rastorguev și Kirill Radcenko au fost uciși pe 30 iulie. Potrivit Centrului de Investigații, pentru care lucrau jurnaliștii, în acea zi ei aveau programata o intalnire la Bambari cu un reprezentant al ONU, care urma sa le ofere informații despre prezenta instructorilor militari ruși în CFA și sa le faciliteze accesul la minele de aur Ndassima pentru o filmare. Reporterii au plecat la întâlnire, dar din motive necunoscute au deviat de la traseu.

Circumstanțele morții lor, precum și identitatea atacatorilor, sunt încă necunoscute. Conform unei versiuni, jurnaliștii au fost uciși în urma unui atac banditesc, masina cu care se deplasau fiind mitraliata într-o ambuscadă. O alta versiune spune ca mașina a fost oprita pe marginea drumului, jurnaliștii au fost scosi din ea, interogati și apoi împușcati.

De asemenea, rămâne o enigmă cum a supraviețuit șoferul celor trei.

Cu o zi înainte de moartea lor, Jamal, Rastorguev și Radcenko au încercat să patrundă în baza militară Berengo, unde sunt incartiruiti mercenarii ruși care lucreaza pentru armata CFA FACA. Ei nu au putut ajunge în bază, deoarece nu aveau autorizatie din partea Ministerului Apărării al CFA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md