20:58:24 23.04.2024
Stiri

Lemurienii au un obicei tare CIUDAT: se freacă cu miriapode toxice în zonele intime, iar cercetătorii au aflat de ce

Știri 05.08.2018 20:04 Vizualizări1658 Autor: Ziarul National


Lemurienii au un obicei tare CIUDAT: se freacă cu miriapode toxice în zonele intime, iar cercetătorii au aflat de ce Sursa: ziare.com

Într-un moment de noroc, oamenii de știință au surprins câțiva lemurieni din Madagascar, din specia Eulemur rufifrons, frecându-se cu miriapode toxice în zona genitală și anală. Mai mult, din când în când chiar ronțăiau târâtoarele.

Prima oară când au observat această ciudățenie a fost în 2016. Cea care a observat este Louise Peckre, cercetător în Germania, aflată în expediție în Madagascar în acea vreme, arată Science Alert.

Aceasta și colegii ei au observat că lemurienii culegeau miriapode toxice după ploaie, după care le frecau cu sârg de coadă, zonele anală și genitală, iar apoi chiar începeau să le mestece. Repetau aceste mișcări, iar la un moment dat în colțul botului apărea un lichid portocaliu. Uneori, chiar înghițeau miriapodele, după acest „tratament”.

Sigur că un astfel de comportament dă de gândit. Și totuși nu e lipsit de explicații. Practic, e o formă de auto-medicație. Cu ajutorul toxinelor conținute de miriapode, primatele scăpau de alți paraziți, care le dădeau mâncărimi sau chiar le consumau din resursele nutritive din organism, făcându-i să slăbească.

Lemurienii se tratau doar cu miriapode din specia Sechelleptus, care secretă toxine pentru a se apăra, aveau să observe cercetătorii apoi. Mai ales un fel de toxine - unul care gonește țânțarii și care poate extermina paraziții din intestine și sistemul gastric, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Primates.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md