‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrețul cerealelor a explodat în Europa din cauza secetei

Prețul cerealelor a explodat în Europa din cauza secetei

‹ adv ›
‹ adv ›

Seceta, care a lovit anul acesta numeroase zone ale lumii, a aruncat în aer preţul cerealelor pe aproape toate pieţele. După ce a atins pragul critic de 200 de euro pe tonă, luna trecută, cursul grâului pe bursă a terminat săptămâna trecută în creştere cu 6%, anunță adevarul.ro.

Seceta a lovit crunt, în această vară, în special Europa de Nord. Polonia, unde luna mai a fost cea mai caldă din ultimii 55 de ani, înregistrează printre cele mai importante pierderi la grâu şi la rapiţă, de până la 20%.

În Letonia a fost declarată stare de calamitate agricolă, în urmă cu două luni. Suedia a anunţat că se confruntă cu o secetă istorică, în timp ce, în Danemarca, recolta de orz, destinată în cea mai mare parte producţiei de bere, a fost caracterizată drept catastrofică.

Germania şi-a revizuit şi ea, în scădere, zilele trecute, prognoza privind recoltele de anul acesta: de la 41 de milioane de tone aşteptate, la sub 36. În schimb, fermierii din Franţa, unde timpul a fost mai favorabil agriculturii, încep să se bucure de creşterea preţului la cereale.

O firmă de consultanţă agricolă citată de aceeaşi agenţie a calificat drept „catastrofală” situaţia din Suedia şi cea din Germania – a doua producătoare de grâne din UE.

În România, al treilea exportator de grâu din UE, recolta ar putea fi cu 20% mai mică decât anul trecut. Potrivit firmei Strategie Grains, recolta de grâu anul acesta în UE, care este luată împreună cel mai mare producător mondial, va fi mai mică de 139 de milioane de tone, adică cea mai scăzută din ultimii şase ani, iar estimările încă ar putea fi revizuite în jos.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii