‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Avantajele unei afaceri cu broccoli și conopidă, prezentate legumicultorilor din stânga Nistrului

FOTO. Avantajele unei afaceri cu broccoli și conopidă, prezentate legumicultorilor din stânga Nistrului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Vineri, 3 august, în satul Ternovca din raionul Slobozia, regiunea Transnistreană s-a desfăşurat seminarul de instruire privind „Producerea legumelor în câmp deschis”, în special, axat pe cultivarea broccoli şi conopidei. La instruire au participat atât producătorii care deja se ocupă cu creșterea legumelor, cât şi cei ce şi-ar dori să iniţieze o afacere în acest domeniu.

Rodion Gudim, specialist în dezvoltarea businessului, Proiectul APM a comunicat despre activităţile proiectului și programele de granturi pentru anul curent, de care pot beneficia producătorii. La fel, a relatat istoriile de succes a producătorilor ce au beneficiat de suport.

„În cadrul Zilei câmpului, organizată la compania ”FIKS SRL” din satul Ternovca, raionul Slobozia, am prezentat posibilitățile oferite de Proiectul APM și în primul rând programul de granturi pentru producătorii din această regiune. Totodată, am discutat despre metodele de cooperare dintre fermieri și cumpărători, procesatori, rețelele de distribuție, distribuitori. Partea teoretică a fost focusată pe cultura de broccoli și conopidă, care nu sunt destul de dezvoltate în Republica Moldova, respectiv se înregistrează o calitate slabă și o recoltă mică, sinecostul mare. Companiile de procesare nu dispun de cantități suficiente”, a spus Rodion Gudim.

Specialistul în legumicultură, Ţurcanu Eugen, a relatat despre tehnologia de producere a culturii broccoli şi conopidă, varietăţile acestora şi problemele cu care se confruntă producătorii.

„Regiunea Transnistreană este pretabilă pentru creşterea acestor legume. Producătorii de aici cultivă broccoli şi conopidă de la soiurile timpurii până la cele tardive. Cei care dispun de depozite frigorifice sunt mai avantajaţi, deoarece pot realiza producţia mai târziu la un preţ mai avantajos. Cei mai buni premărgători sunt considerate plantele: ceapa, mazărea, porumbul. Solurile reci, cu o permiabilitate redusă pentru apă trebuie evitate, pH-ul recomandat este de 6,5-7,5. Pregătirea terenului include discuirea, administrarea îngrăşămintelor, arătura adâncă şi pregătirea terenului în primăvară pentru formarea patului germinativ. Totuşi, aş recomanda plantarea răsadului în câmp deschis, nu semănatul direct, deoarece seminţele sunt scumpe, iar capacitatea germinativă se reduce astfel. Legumele din grupa verzei sunt rezistente la temperaturile scăzute, nu şi broccoli sau conopida a căror seminţe încolţesc la 15-16ºC, iar la temperaturi negative nu mai sunt bune pentru consum. Broccoli nu suportă stresurile provocate de insuficienţa de apă sau de îngrăşăminte. Numărul de plante recomandat la hectar este de 22-30 de mii. Evident, în timpul vegetaţiei sunt strict necesare lucrările de îngrijire efectuate corect şi la timp”, a explicat specialistul.

Producătorii prezenţi la această instruire au manifestat interes şi afirmă că văd producerea conopidei şi broccoli drept una rentabilă. Unul din aceştia, Igor Nacu, șeful Departamentului de producere al combinatului de pâine din Bender a comunicat, pentru Agrobiznes, că doreşte să creeze o astfel de afacere.

‹ adv ›

„Întreprinderea noastră se ocupă de creşterea cerealelor şi prelucrarea acestora cu scopul producerii crupelor de porumb, grâu, ovăz. Avem în gestiune 2000 de hectare de teren agricol, cultivat anual cu aceste culturi. Sunt tentat de a cultiva broccoli şi conopida, iată de şi particip la acest seminar. Informaţia prezentată îmi va fi foarte utilă, iar pentru început planific să-mi încep activitatea cu 10 hectare destinate acestor culturi. Dacă vor avea succes, vom extinde suprafeţele”, a conchis producătorul.

Natalia Ianovscaia, conducătorul „Ecoprodrosmol” SRL din Căușeni ce se ocupă cu congelarea legumelor şi fructelor a menționat că evenimentul este unul binevenit deoarece astfel poate cunoaşte producătorii de legume din regiune cu care este gata să colaboreze pe viitor.

„Dispunem de un frigider pentru congelarea rapidă a legumelor (mazăre verde, porumb zaharat, conopidă, dovlecei, bostan, ardei dulce, tomate, ceapă morcov) și fructelor. Produsele le comercializăm în Federația Rusă și Belarus. Am exportat și în România, Germania, Cehia. Activăm din anul 1998. Particip la instruirea de astăzi pentru a cunoaște noi producători de legume pentru o eventuală colaborare. Suntem deschiși să achiziționăm legume pentru export, avem un client din Italia care este gata să procure roșii și dovlecei. Putem să congelăm pe zi circa 30-40 de tone de legume. Ne-am ocupat în trecut cu cultivarea legumelor, dar am constatat că este cel mai corect să te specializezi într-o singură direcție. Adică cu creşterea legumelor trebuie să se ocupe persoana care dispune de cunoștințele necesare, iar cu procesarea altă persoană. Este o afacere de familie, dar am creat și locuri de muncă, astfel, la moment avem 85 de angajați”, a menţionat Natalia Ianovscaia.

‹ adv ›

Creşterea conopidei şi broccoli în regiunea Transnistreană este o afacere rentabilă, dacă se respectă tehnologiile de cultivare. Producătorii din această zonă au acces direct la apă, ceea ce reprezintă un avantaj, deoarece legumele respective au cerinţe înalte faţă de aceasta.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›