A costat peste 8 milioane de euro și 20 de milioane de lei. Drumul de ocolire a orașului Ungheni a fost inaugurat

62682
Foto: ipn

Drumul de ocolire a orașului Ungheni, pe o distanță de aproximativ opt kilometri, a fost inaugurat astăzi, 3 august, în cadrul unei ceremonii oficiale. Drumul va asigura accesul direct spre punctul de frontieră Sculeni. Acesta a fost construit dintr-un grant al UE de 8,63 milioane de euro și 20 de milioane de lei din Fondul Rutier, transmite IPN.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip, a menționat că la respectivul proiect s-a muncit mult, iar după numeroase obstacole întâlnite, drumul este inaugurat cu întârziere. Premierul s-a arătat totuși convins că drumul de ocolire va reduce circulația transportului tranzit prin orașul Ungheni, ceea ce este în favoarea locuitorilor.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a remarcat că drumul a fost construit pentru cetățenii Republicii Moldova și că acesta va îmbunătăți conexiunea cu frontiera UE, reducând distanța cu 11 km. Drumul de centură va facilita comerțul și va permite ca mijloacele de mare tonaj să ocolească centrul Ungheniului.

Alexandru Ambros, primar de Ungheni, a declarat că o problemă mai veche a orașului Ungheni era traficul mijloacelor de transport de mare tonaj, și anume camioanele care se deplasau pe traseul Chișinău-Ungheni-Sculeni. „Inaugurarea traseului de centură va duce la o siguranță mai bună a celor care locuiesc în Ungheni, va crește starea de confort a populației”, a spus primarul.

„Avem convingerea că acest proiect va duce la cultivarea unui comportament european al participanților la trafic, va spori nivelul de siguranță și va duce la diminuarea numărului accidentelor și victimelor”, a spus Serghei Diaconu, președintele Asociației Automobiliștilor din Moldova.

Potrivit autorităților, noul drum va scoate zilnic cel puțin 400 de vehicule grele din centrul orașului Ungheni. Aceasta va reduce numărul de ambuteiaje, va micșora poluarea, va păstra aerul mai curat și va îmbunătăți calitatea vieții pentru cei 35 de mii de locuitori ai orașului Ungheni și satelor vecine. Drumul de ocolire a fost construit de compania cehă OHL ZS și de subcontractorul său moldovean Rutador.

Construcția drumului de ocolire face parte dintr-un program amplu de modernizare și construire a drumurilor-cheie din țară cu diverse investiții și finanțări nerambursabile, în valoare totală de 670 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Europene de Investiții (BEI), Băncii Mondiale și Agenției pentru asistență externă a Guvernului SUA, Corporația Provocările Mileniului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente