13:12:10 23.04.2024
Stiri

Ministerul Finanțelor răspunde îngrijorărilor formulate de CALM: „Fără PANICĂ. Nici cele mai mici primării nu se vor confrunta cu probleme în finanțarea cheltuielilor planificate”

Economie 03.08.2018 12:20 Vizualizări1624 Autor: Ziarul National


Ministerul Finanțelor răspunde îngrijorărilor formulate de CALM: „Fără PANICĂ. Nici cele mai mici primării nu se vor confrunta cu probleme în finanțarea cheltuielilor planificate”

Ministerul Finanțelor admite că reforma fiscală, aprobată recent de Parlament, ar provoca scăderea încasărilor la bugetele locale, însă aceste scăderi nu vor fi de sute de milioane de lei, așa cum afirmă reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Totuși, cei de la finanțe spun că nici cele mai mici primării nu se vor confrunta cu probleme în finanțarea cheltuielilor planificate, deoarece a fot pregătit un mecanism de compensare în caz de necesitate.

„Am remarcat unele îngrijorări (întemeiate, dacă e să te gândești static și să te bazezi doar pe indicatori care-ți convin) legate de impactul cotei unice a impozitului pe venitul persoanelor fizice asupra bugetelor locale. O asociație, care reprezintă un număr semnificativ de autorități publice locale, a declarat că „reforma fiscală va tăia sute de milioane de lei din bugetele locale”. Diminuarea respectivă a cotei de impozit aduce matematic o decădere de încasări de circa 73 de milioane de lei pe lună. În medie, pe țară, încasările din acest impozit se repartizează cam 57/43% între bugetele locale și cel de stat. Deci, lunar din BUAT ar scădea matematic în jur de 42 de milioane de lei. Considerând faptul că aceste cote noi intră în vigoare de la 1 octombrie, la BUAT nu vor ajunge în jur de 84 de milioane de lei (în perioada rămasă a anului 2018 se vor achita salarii pe 2 luni). Deci, „sutele de milioane” mai pierd „din coadă” cum se spune într-o regiune în vogă acum la noi”, vine cu replica secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Ion Chicu.

De asemenea, sursa citată dă asigurări că primăriile din republică nu vor suporta pierderi, deoarece a fost pregătit și un mecanism de compensare.

„Atenție! Fără panică. Vă asigur că nici cele mai mici primării nu se vor confrunta cu probleme în finanțarea cheltuielilor planificate. Din mai multe motive, inclusiv, pentru că în cele două luni vom avea creștere de salarii. Avem și un mecanism pregătit de compensare în caz (puțin probabil) de necesitate. Avem, bineînțeles, o strategie clară și pentru anul 2019, or în primele luni vom avea un număr de UAT la care se pot înregistra decăderi de venituri. Vom prevedea transferuri mai mari în bugetul pe anul viitor. Anticipez aici indignarea - va suferi autonomia financiară locală și cota veniturilor proprii în bugetele locale se va diminua. Așa, de la vreo 18%, în unele cazuri, până pe la vreo 13%. Aici nu mai comentez”, a adăugat acesta.

Acesta îi sfătuiește pe primari să se apuce de treabă. „Ca să sporim gradul de autonomie ale UAT, ar fi bine să purcedem cu toții la treabă. Consider că prin reforma respectivă nivelul central oferă o bună posibilitate autorităților locale de a atrage investitori, de a mări numărul locurilor de muncă, or problema poverii fiscale excesive pe plățile salariale afectează cel mai mult regiunile, sectorul rural. Reducerea cotei asigurărilor sociale de la 16% la 12% pentru agricultori, combinată cu cota unică de 12% la impozitul pe venitul persoanelor fizice, poate contribui la consolidarea bazei fiscale și, implicit, la creșterea autonomiei financiare a regiunilor. Deci, cu calm și îndrăzneală, reușim!”, a conchis Chicu.

De menționat că reprezentanții CALM, întruniți miercuri în ședință, au ajuns la concluzia că reforma fiscală va afecta bugetele locale și numai Primăria Chișinău va suporta pierderi anuale la buget de circa 300 de milioane de lei. Primarii au mai acuzat autoritățile că nu au consultat administrația publică locală înainte de aproba această reformă, care va pierde din autonomie și va fi mai dependentă de autoritățile centrale, iar Ministerul Finanțelor nu a prezentat niciun studiu de impact al politicilor fiscale ce se propun spre implementare din luna octombrie a acestui an.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md