(video) Vase din ceramică, oase sau scoici. Ce descoperiri au făcut arheologii pe traseul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

arhe

Agenția Națională Arheologică a demarat săpăturile arheologice preventive pe traseul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Arheologii au fost surprinși să descopere fragmente ceramice cu urme de pictură, oase și scoici. Aglomerația reprezintă de fapt ruinele unei locuințe, spun arheologii. 

Săpăturile au avut loc în situl Călărași IV, cu urme de locuire din eneolitic, prima epocă a fierului și perioada romană târzie.

Arheologii spun că aglomerația descoperită urmează să fie cercetată, iar în urma activității arheologice vor fi recuperate materiale valoroase, inclusiv se va întregi o serie de vase.

Cercetările sunt finanțate de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

Amintim că lucrările de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni-Chişinău ar trebuie să demareze până la sfârşitul verii, cel târziu în septembrie 2018. Conducta de gaz ce urmează să lege România de Republica Moldova a fost inaugurată în august 2014 la Ungheni, având drept scop diversificarea surselor de alimentare cu gaze.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente