Recordul de căldură în Europa ar putea fi depășit. Avertizări pentru turiștii din Croația, Spania, Portugalia și Grecia

03 august 2018, ora 11:45

Grupul de avertizări meteorologice al Europei, Meteoalarm, a emis deja cod roşu de caniculă, însemnând temperaturi foarte periculoase care pot pune în pericol vieţi, pentru cea mai mare parte a sudului Portugaliei şi pentru provincia Badajoz din Spania.

Temperaturile sunt în creştere în Spania şi Portugalia, fiind susținute de un curent de aer cald venit din Africa. Agenţia naţională de meteorologie a Spaniei a emis o avertizare valabilă până duminică, comunicând că valul de căldură va fi „în mod deosebit intens şi de durată în sud-vest”.

Totodată, în Portugalia, Institutul Mării şi Atmosferei (IPMA) a extins avertizarea de cod roşu de caniculă până în cinci august, pentru Braganca, Evora, Guarda, Vila Real, Santarém, Beja, Castelo Branco, Portalegre, Braga şi a instituit un cod roşu pentru Lisabona şi Setúbal. Celelalte districte se află sub avertisment de cod portocaliu.

De asemenea, Italia a emis cod roşu pentru partea de centru şi nord, care include oraşele turistice Roma, Florenţa şi Veneţia. Meteogroup, o organizaţie privată meteorologică, a comunicat că există o şansă de 40 la sută ca temperaturile să fie egalate recordul de 48 de grade Celsius de la Atena şi o şansă de 25-30 de procente ca recordul să fie depăşit.

Şi în Croaţia, prognozele meteorologice pentru perioada doi-șase august indică o creştere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a determinat emiterea unui cod roşu de caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. A fost emis şi un cod portocaliu pentru regiunea Zagreb.

Actualul record, de 48 de grade Celsius, a fost înregistrat în Atena, în iulie 1977. Recordul atestat în 2003 în Portugalia este de 47,4 grade Celsius, iar în Spania în iulie anul trecut au fost înregistrate 47,3 grade Celsius.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram