Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi magistrați de la CSJ…

Doi magistrați de la CSJ vor primi indemnizații de concediere în sumă de 1,3 milioane de lei

Foto: magistrat.md

Cei doi magistrați demisionați de la Curtea Supremă de Justiție, Constantin Alerguș și Nicolae Gordilă, care au plecat recent din sistem în legătură cu atingerea plafonului de vârstă, vor primi indemnizații unice de concediere în sumă totală de peste 1,3 milioane de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la 31 iulie. Respectiv, Constantin Alerguș urmează să ridice o indemnizație unică de 599 274 de lei pentru 38 de ani de activitate în sistem, iar Nicole Gordilă –  de  759 066 de lei pentru 33 de ani în funcția de judecător.

Potrivit Legii cu privire la statutul judecătorului, indemnizaţia unică de concediere este egală cu produsul înmulţirii salariului mediu lunar al magistratului la numărul de ani complet lucraţi în respectiva funcție.

Pentru activitatea de 38 de ani în funcția de judecător și vicepreședinte al Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție, Nicolae Gordilă va beneficia de indemnizație unică de concediere în sumă de 759 066 de lei, din care:

  • indemnizația constituie 595 346 lei;
  • contribuții de asigurări sociale 136 929,58 lei;
  • prima de asigurare obligatorie de asistență socială medicală 267 90,57 lei.

Pentru activitatea de 33 ani în funția de judecător, Constantin Alerguș va beneficia de indemnizație unică de concediere în sumă de 599 274 de lei, din care:

  • indemnizația constituie 470 019 lei;
  • contribuții de asigurări sociale 108 104,37 lei;
  • prima de asigurare obligatorie de asistență socială medicală 21 150,86 lei.

Banii urmează a fi alocați de Ministerul Finanțelor, după ce secretariatului Curții Supreme de Justiție (CSJ) a făcut o solicitare în acest sens aprobată de CSM, precizând că instanța dispune de mijloace financiare insuficiente.

Constantin Alerguș  a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care a respins recursurile depuse de părțile din dosarul fostului premier Vladimir Filat, menținând astfel sentința de condamnare la nouă ani de închisoare luată de instanțele inferioare.

În 1976-1981, Alerguș a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova. A lucrat în perioada sovietică ca anchetator în secția de poliție Râșcani, iar ulterior a fost șeful secției anchetă în sfera economică a direcţiei de interne a Ministerului Afacerilor Interne. A ajuns judecător la Judecătoria Buiucani în 1993, apoi a fost judecător la Judecătoria Centru, iar din 2005 activează la CSJ.

Nicolae Gordilă este unul dintre magistraţii vizaţi într-un dosar pe care, în 2012, R. Moldova l-a pierdut la CEDO.  Gordilă a făcut parte și din completul de judecători care a examinat recursurile în anulare declarate de părțile din dosarul lui Vlad Filat, și care au pus punct în cauza fostului premier.

Ziarul de Gardă scria anterior că judecătorul şi-a construit o casă de lux, cu două etaje şi mansardă, pe strada Stolniceni 34/3 din Chişinău, estimată de experţi imobiliari la circa 2 milioane de lei.

Foto: magistrat.md