Norvegia, Germania sau Serbia? Lista festivalurilor internaționale la care orice student trebuie să ajungă

iswint10-920×613

Studenția trece repede, de asta zicala „trăiește clipa” poate fi auzită cel mai des printre studenți. Echipa #diez crede că un student trebuie să valoreze toate oportunitățile care-i pot deschide lumea așa cum nu a mai cunoscut-o, motiv pentru care vă recomandăm o listă de festivaluri internaționale pentru studenți la care trebuie să mergeți. Dacă la unele veți avea ocazia să stați la o familie gazdă, iar la altele veți simți viața dintr-un campus studențesc local – cert e că la toate veți întâlni cei mai prietenoși, inteligenți și deschiși studenți din lume. Pe lângă asta, veți avea șansa să călătoriți în locuri interesante, uneori – gratis, alteori – cu investiții minime.

ISFiT – International Student Festival in Trondheim

Festivalul Internațional pentru Studenți din Trondheim (ISFiT) este cel mai mare festival studențesc internațional, care se desfășoară o dată la doi ani și abordează la fiecare ediție teme sociale și politice cu impact internațional.

Festivalul adună la fiecare ediție mai mult de 450 de studenți în orașul Trondheim, al treilea cel mai mare oraș al Norvegiei și unul din cele mai importante centre educaționale și de cercetare. De la prima ediție în anul 1990, festivalul a adus în fața studenților, speakeri faimoși precum: Dalai Lama, Bill Clinton (a participat prin intermediul unei conferințe video) dar și alte personalități, laureați ai premiilor Nobel pentru Pace. Din 2003 conferința are participanți din peste 100 de țări. Mai multe despre istoricul festivalului găsiți pe site-ul oficial.

Eligibilitate

Pentru a participa trebuie:

# să ai mai mult de 18 ani
# să fii student
# să cunoști limba engleză (comunicare și scriere)

11822480_999460600094762_1319276356711467701_n

Costuri

Organizatorii vor acoperi cheltuielile legate de cazare și mese, în timpul șederii participanților în Trondheim. Participanții trebuie să achite doar costul călătoriei tur-retur. Există și posibilitatea de a solicita ajutor financiar odată cu completarea formularului de înregistrare. Va trebui de asemenea, să scrii un eseu prin care vei explica motivele pentru care ai nevoie de acest ajutor.

Despre aventurile moldovenilor la ISFiT 2015 aflați mai multe într-un articol anterior pe #diez. Tot atunci s-a organizat cel mai mare parlament al studenților din lume, unde și tinerii noștri au avut acces la discuțiile în plen (vedeți aici detalii).

Vedeți aici recomandările și îndemnurile Tatianei Biciuc, ambasadoare internațională ISFiT, despre motivele pentru care un student ar trebui să participe.

Festivalul are loc odată la doi ani, iar în 2019 se va desfășura în luna februarie. Fiți cu ochii pe #diez, dar și pagina oficială a festivalului pentru a afla când se deschid înscrierile.

ISWI – International Student Week in Ilmenau

Festivalul din Ilmenau face parte din aceeași rețea ca și cel din Trondheim. De asemenea, are loc o dată la doi ani, iar cel din 2019, se va desfășura în perioada 17-26 mai. Înscrierile vor fi deschise în octombrie.

Festivalul își are originile în 1993 și este cea mai mare conferință de acest gen din Germania. Fiecare conferință are o temă de bază, discutată și analizată în cadrul evenimentelor organizate în săptămâna festivalului. Tema din 2019 este „Tradition & Transition”.

dänce-1024x683

La festival sunt invitați și diverși experți care-și împărtășesc experiențele în relevanță cu tema propusă. Pe lângă dezbateri și ateliere, veți lua parte și la petreceri interculturale în care veți descoperi cultura țărilor din care provin participanții.

Dacă vrei să participi, trebuie să ai cel puțin 18 ani și să fii student.

Costuri: Va trebui să plătești doar pentru cheltuielile de călătorie, pentru că mesele, cazarea și alte costuri ale proiectului sunt asigurate de către organizatori.

Detalii despre ediția din 2019 poți urmări aici.

ISWiB – International Student Week in Belgrad

Conferința din Serbia este mai tânără, desfășurându-se din 2016. Aceasta are scopul de a reuni tineri din culturi diferite pentru a discuta despre problemele prezentului și de a face schimb de experiență. În fiecare an, festivalul adună în jur de 200 de participanți.

20

Cine poate participa?

ISWib este deschis pentru studenți din toate universitățile europene. Aceștia au posibilitatea să se cunoască în timpul conferinței și să discute o varietate de subiecte, văzute din diferite perspective. Studenții au parte de activități precum: lecturi interactive, ateliere, lucru în grup, discuții, excursii.

Taxa de participare este de obicei 150 de euro și include cazarea, masa și toate cheltuielile atelierelor. Costurile legate de călătoria în Serbia sunt suportate de participant.

Limba oficială de desfășurare a conferinței este engleza.

Festivalul are loc în fiecare an, în luna iulie. Detalii despre ediția de anul viitor veți putea găsi pe site-ul oficial.

ISWinT – International Student Festival in Timișoara

Cei care merg la Belgrad, trec și pe la Timișoara după, întrucât festivalurile se succed în fiecare an, cel din Timișoara fiind de obicei organizat la sfârșit de iulie – început de august.

Din 1994, festivalul reunește mii de tineri din întreaga lume, care au fost încurajați să-și împartă ideile și cultura timp de 10 zile la Timișoara, anul acesta fiind a 25-a ediție. Festivalul este organizat de cea mai populară organizație studențească locală – Liga AC, care reprezintă studenții Facultății de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din Timișoara. ISWinT te ajută să te descoperi din punctul de vedere al abilităților pe care le ai și pe care vrei să le îmbunătățești, îți aduce în față noi provocări și te încurajează să devii mai bun într-un anumit domeniu, iar pentru asta ai posibilitatea să alegi un workshop la care să iei parte.

iswint19

 

Râul Bega, parcurile din jur, complexul studențesc, pub-urile din oraș, străzile pietonale, Piața Unirii, Piața Libertății și arhitectura impresionantă – toate astea le vezi și le revezi în timpul șederii la Timișoara. Mai mult decât atât, studenții din Ligă nu te lasă să pleci acasă fără să treci pe la lacul Ghioroc pentru o zi nesfârșită de soare și înot sau prin alte zone mărginașe pline de natură și viață. Pe lângă programul propriu-zis, care te ajută să descoperi Timișoara, în fiecare zi vei găsi alți entuziaști ca tine cu care veți porni în căutare de străzi iluminate sau nu, și veți avea cele mai productive discuții în plimbările voastre nocturne.

Pentru că #diez a fost la ISWinT de mai multe ori, avem și articole în care v-am relatat experiența noastră. Aici este cel mai lung și mai complet dintre ele.

iswint14

Cine poate participa? Orice student se poate înscrie la ISWinT, singura condiție este ca în momentul în care candidează să fie înscris la o facultate, specializarea nu contează. Participanții se înscriu pe site-ul programului, unde trebuie să-și facă cont și să completeze un formular de înscriere. Odată ce și-au făcut cont pe site, vor intra automat în procesul de selecție de care se ocupă departamentul de International Affairs. Aceștia le vor revizui aplicația și, în cele din urmă, dacă totul este în regulă, o vor accepta. Limba de desfășurare a festivalului este engleza.

iswint21

Taxa de participare la festival este de 110 euro. Participanții vor fi cazați cu toții în cămine, acolo unde vor sta și organizatorii în perioada festivalului. În această taxă sunt incluse trei mese pe zi, cazarea, transportarea locală și intrările la evenimente și toate materialele utilizate în cadrul workshopurilor.

SCiM – Student Conference in Maribor

SCiM este cel mai important proiect al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Organizației Studențești din Maribor. În fiecare an, mai mult de 60 de studenți din diferite țări se adună la acest eveniment. Prima conferință a fost organizată în 1996.

21150275_951740634964527_9003209547630642166_n-920x613

Timp de 10 zile, aveți oportunitatea să participați la diferite workshop-uri, să călătoriți în Slovenia, să cunoașteți persoane noi, să fiți activi și pur și simplu să petreceți vara într-un mod util. Conferința are loc de obicei la începutul lunii iulie, iar înscrierile încep în martie.

Cine poate participa? Studenți din întreaga lume cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani.

Taxa de participare este 100 de euro. Aceasta acoperă cazarea și mesele. De asemenea, participanții trebuie să-și asigure transportul tur-retur.

GrIStuF – Greifswald International Students Festival

36034610_2081558295500795_1029880668785475584_n

Festivalul din Greifswald este un alt festival studențesc din Germania. Conferința are loc de asemenea vara. Ca și în cazul celorlalte festivaluri, cel din Greifswald are la bază o tematică, în jurul căreia sunt organizate ateliere, la care participanții se înscriu în funcție de preferințe.

Timp de o săptămână, studenții se reunesc în grupuri, dezbateri, seri interculturale pentru a se cunoaște, a-și provoca viziunile și a învăța despre tema propusă.

Înscrierile încep de obicei în decembrie.

La festival pot participa studenții (care au mai mult de 18 ani).

Participarea la festival este gratuită, astfel, organizatorii vor acoperi toate costurile legate de cazare, mese și activități. De asemenea, organizatorii îți vor oferi un ajutor în sumă de 50 de euro pentru costurile de călătorie. Mai mult, există posibilitatea să intri în posesia unei burse de participare, pentru a-ți acoperi costurile de călătorie.

Cazarea va fi asigurată în familii gazde, astfel, vei avea oportunitatea să cunoști de aproape cultura unei familii germane.

# Dacă cunoașteți și alte festivaluri pentru studenți, scrieți-ne în comentarii, iar noi le vom adăuga în listă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente