Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția GENDERDOC-M după ce preotul…

Reacția GENDERDOC-M după ce preotul Melinti a renunțat public la diploma oferită de organizație

Organizația GENDERDOC-M afirmă că acceptă alegerea personală a preotului Maxim Melinti de a refuza diploma care i-a fost oferită pentru promovarea egalității. Replica organizației vine la scurt timp după ce Maxim Melinti a organizat pentru a doua oară o conferință de presă în care se pocăiește public. Astăzi, 1 august, acesta și-a cerut iertare de la Mitropolitul Vladimir și a declarat că nu va mai colabora cu organizația GENDERDOC-M „în contextul promovării păcatului”.

„În contextul ultimelor declarații făcute de Maxim Melinti și refuzul dumnealui a diplomei pe care organizația noastră i-a oferit-o pentru promovarea acceptării persoanelor LGBT, declarăm că noi înțelegem că acestea au fost făcute în urma unor presiuni și ne pare foarte rău că s-a ajuns aici, dar e vorba de o alegere personală pe care noi trebuie doar s-o acceptăm. În această situație, pentru noi este extrem de important să continuăm să oferim diplome de gratitudine aliaților și aliatelor noastre pentru curajul lor de a susține comunitatea LGBT din Moldova, în pofida la orice”, se arată în mesajul GENDERDOC-M, organizaţie neguvernamentală care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi) în Republica Moldova.

Astăzi, 1 august, Maxim Melinti s-a pocăit public pentru a doua oară. Se întâmplă după ce anterior Mitropolia a menționat că afirmațiile preotului nu pot fi calificate drept pocăință.

La 19 iunie curent, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat printr-un decret, pe site-ul instituției, că preotul Maxim Melinti este oprit de a oficia slujbe bisericești. Decretul a fost emis la o lună, după ce organizația GENDERDOC-M l-a premiat pe preotul Melinti pentru promovarea egalității, inclusiv a persoanelor din comunitatea LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Transsexuali).

Ulterior, Maxim Melinti și-a cerut public iertare de la Mitropolitul Vladimir și a solicitat restabilirea dreptului de a sluji. Mitropolia însă nu a acceptat „pocăința publică”.

„Da dvs. considerați că a fost vreo pocăință publică? Poate dvs ați participat la conferința de presă, dar eu nu consider că asta a fost vreo pocăință publică. Citiți în dicționar și vedeți ce înseamnă pocăință publică”, a declarat la 4 iulie secretarul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Vadim Cheibaș.