Viitoarele alegeri prezidențiale în Afganistan programate pe 20 aprilie 2019

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Afganistanul va organiza alegeri prezidențiale – pentru a patra oară de la căderea regimului talibanilor în 2001 – pe 20 aprilie 2019, a anunțat miercuri un oficial al comisiei electorale a țării, citat de agenția Xinhua.

„Comisia electorală independentă afgană este puternic angajată în asigurarea transparenţei şi integrităţii apropiatelor alegeri. Comisia va colabora larg cu părţile interesate relevante pentru desfăşurarea de alegeri generale libere şi corecte”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Comisiei, Sayyed Hafizullah Hashimi.

Anunţul survine în timp ce ţara se pregăteşte pentru apropiatele alegeri parlamentare şi de district, programate pentru data de 20 octombrie 2018, după ce au fost amânate de mai multe ori în ultimii ani.

Afganii, sătui de atâta război, şi-au exprimat preocuparea în legătură cu faptul dacă forţele afgane vor fi pregătite să asigure securitatea alegerilor, în condiţiile în care insurgenţii talibani şi militanţii grupării Stat Islamic şi-au intensificat atacurile înainte de scrutin.

Ashraf Ghani a dat asigurări naţiunii că alegerile vor avea loc la termen, deoarece mandatul său expiră pe 22 mai 2019.

În ultimele luni, Afganistanul s-a confruntat cu o serie de atacuri teroriste întreprinse de către gruparea Stat Islamic şi talibani, care se opun alegerilor. Trei candidaţi la alegerile parlamentare şi-au pierdut viaţa în atacuri separate întreprinse de către insurgenţi.

Pe 20 octombrie 2018, afganii sunt chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei 249 de membri ai camerei inferioare a parlamentului, pentru un mandat de cinci ani, şi pentru a vota de asemenea consiliile de district.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...