08:23:30 19.04.2024
Stiri

Legea Magnitsky, aprobată de Parlamentul R. Moldova? Candu: „Noi suntem parte a unor sancțiuni impuse de UE sau ONU”

Politică 01.08.2018 14:39 Vizualizări2143 Autor: Ziarul National
Legea Magnitsky, aprobată de Parlamentul R. Moldova? Candu: „Noi suntem parte a unor sancțiuni impuse de UE sau ONU”


Majoritatea parlamentară nu a discutat deocamdată despre proiectul de lege numit „Legea Magnitsky”, înregistrat în Parlament la finele lunii iulie curent de către liberal-democrați și popular-europeni, susține spicherul Andrian Candu.

Totuși, afirmă democratul, „noi suntem parte a unor sancțiuni impuse (unor cetățeni și companii din Federația Rusă - n.r.) pe dimensiunea ori a UE, ori a ONU”.

„Noi urmărim și respectăm, legislativ și sistemic, sancțiunile care sunt impuse de SUA în privința unor persoane sau companii. Cert este faptul că, dacă o asemenea lege va fi aprobată de Parlament, bineînțeles că acele persoane și companii care sunt în acea listă vor avea restricții și pe teritoriul R. Moldova, inclusiv la nivel de circulație, transferuri bancare. Oricum, de fapt, băncile noastre, cu supravegherea Băncii Naționale a Moldovei, nu pot încasa bani de la astfel de persoane, deoarece deja sunt anumite liste de restricții și sancțiuni ale trezorăriei SUA, ale UE etc. Sistemul nostru bancar este interconectat la cel internațional”, a declarat astăzi Candu în timpul unei conferințe de presă în cadrul căreia a făcut bilanțul sesiunii de primăvară a Parlamentului.

CITIȚI și INTERVIU // Igor Munteanu: „Adoptarea unei legi Magnitsky ar ajuta la aplicarea unor restricții celor care au fost implicați în fraude bancare şi spălare de bani, la blocarea proprietăților furate și la o reală LUSTRAȚIE a sistemului politic”

Menționăm că proiectul înregistrat în Parlament prevede modificarea a două legi: cea privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și Legea cu privire la regimul străinilor în Republica Moldova.

Legea Magnitsky a fost adoptată în SUA în 2014, o legislație care identifică și sancționează cazurile de violare a drepturilor omului și escrocheriile financiare, inclusiv spălările de bani, extinzând-o ulterior, în 2016, pe plan global, prin legea „Magnitsky Global Act”, care impune sancțiuni unor oficiali străini, reprezentanți ai unor instituții și guverne străine pentru comitarea de grave abuzuri. Până acum, mai multe țări din Europa au adoptat legi după modelul „legii Magnitsky” din SUA - Canada, Marea Britanie, Estonia, Lituania, Letonia și Republica Dominicană.

„Republica Moldova nu poate să nu se alinieze țărilor care au adoptat Legea Magnitsky. Scopul proiectului de lege este de a crea instrumente legale atât pentru protejarea sistemului financiar-bancar de abuzuri, cât și pentru a impune restricții contra persoanelor care comit acte de corupție și violare a drepturilor omului. Sperăm că nu va exista nicio fracțiune parlamentară din R. Moldova care să se opună măsurilor de prevenire a corupției și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în aceste acte de corupție și spălare de bani sau încălcări sistematice ale drepturilor omului”, a declarat unul dintre autorii proiectului de lege, liberal-democratul Tudor Deliu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md