17:51:54 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Andrian Candu, despre reacțiile CRITICE ale partenerilor externi la adresa reformei fiscale și declarării voluntare a bunurilor: „Există o NEÎNȚELEGERE a actului votat de Parlament”

Politică 01.08.2018 12:54 Vizualizări2033 Autor: Ziarul National
VIDEO // Andrian Candu, despre reacțiile CRITICE ale partenerilor externi la adresa reformei fiscale și declarării voluntare a bunurilor: „Există o NEÎNȚELEGERE a actului votat de Parlament”


Organismele internaționale și ambasadele străine, acreditate la Chișinău, s-ar fi grăbit, atunci când au făcut publice reacții critice la adresa pachetului de legi legat de reforma fiscală și declararea voluntară a bunurilor, aprobată în penultima ședință a Parlamentului din actuala sesiune legislativă.

Cel puțin, așa declară președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Timpul de reacție a unor parteneri a fost foarte scurt, foarte rapid. Noi nici nu am reușit să aprobăm legea, ea nici nu este semnată de mine și trimisă la promulgare, foarte puțini au reușit s-o citească și să înțeleagă despre ce este vorba, dar deja au venit cu anumite reacții, ceea ce presupune că există o neînțelegere a actului votat de Parlament”, a declarat astăzi Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă în care a făcut bilanțul sesiunii de primăvară a Legislativului.

Potrivit spicherului, legea care prevede declararea voluntară a bunurilor și banilor conține mecanisme menite să prevină corupția, spălările de bani și finanțarea terorismului, iar anumite categorii de cetățeni ai R. Moldova nu vor putea beneficia de aceasta.

„Foarte multe state au introdus mecanisme pentru a aduce tot ceea ce înseamnă economia tenebră în economia reală. Noi întotdeauna am fost arătați cu degetul că avem peste 40% din PIB în economia tenebră”, a continuat Candu.

Președintele Parlamentului a întrebat „cine a ieșit cu reacții” de acest gen în 2007, când comuniștii au aprobat o amnistie fiscală sau în 2012, când a fost făcută o legalizare a capitalului „în plin program cu FMI”.

„Știți că în anul 2012 a fost făcută o liberalizare de capital, o amnistie a capitalului? Care numai nu a fost numită așa. Ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, care acum se dă mare și tare, a promovat în Parlament o liberalizare de capital și, dacă vă aduceți aminte, cetățenii R. Moldova puteau să declare până la un milion de lei fără să-i arate și fără să facă dovada provenienței acestor bani. Peste 25 de mii de cetățeni și-au declarat acest milion, bani pe care statul nu i-a văzut. Sunt 25 de miliarde de lei declarate și statul nu a avut absolut niciun control, nu s-a plătit nicio taxă la buget. Iată aia este o adevărată spălare de bani”, a acuzat Andrian Candu.

Pentru comparație, a spus spicherul, acum banii vor fi declarați, puși pe un cont bancar, proprietarii vor fi identificați și întrebați de unde îi au și vor plăti o taxă de stat. Asemenea lucru ar fi făcut mai multe state, inclusiv SUA, Italia sau Germania.

Vedeți răspunsul fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, la acuzațiile lui Andrian Candu AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md