Compania americană S2Global intenționează să-și extindă activitatea în Republica Moldova

Compania americană S2Global, specializată în furnizarea de tehnologii pentru inspecția vehiculelor și a bagajelor în vamă, dorește să-și extindă activitatea în Republica Moldova. Intenția a fost anunțată în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip.

Antreprenorii din SUA au informat că dispun și de soluții IT ce permit depistarea la hotar a mărfurilor interzise, cum ar fi armele și stupefiantele, dar și contracararea contrabandei cu țigări.

La rândul său, Pavel Filip a menționat că Guvernul pune accent pe implementarea tehnologiilor noi, fapt ce va permite eficientizarea activității instituțiilor statului, reducerea corupției, dar și sporirea încasările la buget.

„Corupția poate fi eradicată doar prin tehnologii și limitarea intervenției directe a oamenilor. Multe persoane sunt tentate să-și organizeze în așa fel lucrul, încât să existe posibilități pentru a estorca mită. Ideea e simplă: cu cât mai multe probleme le creează persoanelor care traversează frontiera, cu atât mai mari sunt șansele să încaseze mită”, a spus Pavel Filip.

În condițiile în care circa 60% din activitatea S2 Global este axată pe elaborarea de soft, reprezentanții companiei s-au arătat interesați de beneficiile pe care le oferă „Moldova IT Park”. Pavel Filip a menționat că Parcul IT, lansat la 1 ianuarie 2018, are deja peste 240 de rezidenți. „Principalul avantaj este impozitul unic de 7%.

Se face abstracție de birocrație, corupție și alte bariere, nu ai nicio interacțiune cu instituțiile statului, există reguli transparente și clare”, a adăugat premierul.

Premierul a solicitat companiei ca, în comun cu autoritățile naționale cu competențe în domeniu, să elaboreze un mecanism pentru implementarea în Republica Moldova a soluțiilor ce permit sporirea securității la frontieră.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.