21:33:23 19.04.2024
Stiri

Comisia Electorală Centrală NU poate decide dacă acceptă sau nu proiectul de lege privind drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă, înregistrat de liberal-democrați în Parlament

Politică 31.07.2018 15:13 Vizualizări1736 Autor: Ziarul National
Comisia Electorală Centrală NU poate decide dacă acceptă sau nu proiectul de lege privind drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă, înregistrat de liberal-democrați în Parlament


Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a putut aproba astăzi avizul pregătit pentru proiectul de lege privind drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă, înregistrat de fracțiunea liberal-democrată la finele lunii iunie în Parlament.

Ședința CEC a fost marcată de scandal, după ce membrii Sergiu Gurduza și Vasile Gafton au propus excluderea mai multor alineate din avizul CEC, iar colegul lor, Iurie Ciocan, i-a cerut șefei instituției să fie „mai dură” atunci când moderează ședința, pentru a nu permite cuiva să „autopromoveze” și să se „autopoziționeze”.

Sergiu Gurduza a acuzat faptul că acest aviz este „unul prost pregătit și politic”.

Propunerea de a aproba un aviz negativ pentru acest proiect de lege a acumulat patru voturi (Alina Russu, Rodica Ciubotaru, Iurie Ciocan, Veaceslav Agrigoroaie), două abțineri (Vladimir Șarban și Vasile Gafton) și un vot împotrivă (Sergiu Gurduza).

Președința CEC, Alina Russu, a anunțat că același aviz va fi discutat la ședința viitoare a instituției. Menționăm că, în timp ce membrii CEC dezbăteau acest subiect, mai mulți reprezentanți ai diasporei protestau în fața instituției pentru susținerea acestui proiect de lege.

CITIȚI și VIDEO // Protest la CEC: „Diasporei îi pasă!”

Astfel, potrivit avizului pregătit, CEC consideră că este prerogativa Parlamentului să decidă dacă acceptă ca alegerile peste hotarele republicii să aibă loc în două zile consecutive, sâmbăta și duminica, sau în orice alte două zile consecutive, la fel ca și tipul documentului în baza cărora ar urma să voteze cetățenii din diasporă.

Autorii proiectului de lege propun ca moldovenii din străinătate să aibă dreptul să primească buletinul de vot la secţia de votare nu numai în baza pașaportului, ci și a buletinului de identitate, inclusiv a celui provizoriu.

Membra CEC Rodica Ciubotaru, care a citit avizul instituției în ședință, a declarat că autoritatea electorală centrală nu este împuternicită să efectueze tranzacții bancare, odată ce autorii proiectului de lege propun ca cetățenii din diasporă să poată finanța partidele din R. Moldova, inclusiv prin intermediul paginii web a CEC, prin aplicații similare înregistrării prealabile a alegătorilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md