16:17:37 19.04.2024
Stiri

AOAM a analizat experiența SUA, României, Bulgariei, Ungariei, Slovaciei și Sloveniei ca urmare adoptării unor măsuri de reducere a impozitelor

Economie 31.07.2018 15:35 Vizualizări1062 Autor: Ziarul National
AOAM a analizat experiența SUA, României, Bulgariei, Ungariei, Slovaciei și Sloveniei ca urmare adoptării unor măsuri de reducere a impozitelor


Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), fondată de Vlad Plahotniuc, susține că a analizat experiența internațională cu privire la micșorarea impozitelor salariale și stimularea fiscală pentru sectorul real pentru a estima impactul reformei fiscale adoptată în R. Moldova.

Potrivit AOAM, R. Moldova are un trend ascendent din punct de vedere economic în ultimii trei ani, iar acesta este marcat prin creșterea PIB-ului de peste 4%:„Această creștere economică este peste media statelor din CSI (+ 2,2% conform estimărilor FMI), dar și a unor state din UE, chiar în condițiile când mai multe impozite și taxe sunt mai mari decât în mai multe țări din regiune precum Belarus, Bulgaria, România, Serbia, Ungaria sau Muntenegru. Astfel, adoptarea acestor legi vor avea impact asupra creșterii economice (creșterea PIB), creșterii veniturilor populației, precum și creșterii numărului locurilor de muncă și reducerea ratei șomajului”.

Sursa citată precizează că practica internațională din state ca SUA, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Slovenia confirmă efectele benefice ale măsurilor de relaxare fiscală asupra rezultatelor economice și sociale înregistrate.

„De exemplu, conducerea SUA așteaptă o creștere economică anuală peste 3%, fapt pe care americanii nu l-au văzut din 2005. Mai mulți economiști susțin că acest lucru se va întâmpla din 2 motive: creșterea cheltuielilor guvernamentale și micșorarea impozitelor. Creșterea economiei SUA se datorează și creșterii consumului populației cu 4%. Or, acest lucru demonstrează că acțiunile de stimulare fiscală ale administrației americane au avut impact asupra veniturilor populației. De asemenea, pentru primul semestru al anului 2018 se atestă o scădere a ratei șomajului la cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani – la nivelul de 3,8%. Aceste date au depășit estimările inițiale ale experților, băncilor și chiar Fondului de Rezervă al SUA”, spun cei de la AOAM, făcând trimitere la Bloomberg și BBC.

Totodată, sursa citată să referit și la experiența României: „Economia României va continua să crească peste potențial în 2018, cu aproximativ 5,1 – 5,5%, determinată de stimulentele fiscale. La începutul anului se prognoza chiar și o creștere de cca 6,1% pentru 2018. În iulie 2018, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a făcut corecții la cifrele privind câștigurile medii salariale și acestea au fost schimbate în creștere. Suplimentar, Institutul Național de Statistică din România a arătat că, în primul trimestru al anului 2018, veniturile românilor au crescut cu cca. 20%. Rata șomajului la nivel național își menține trendul descendent. Astfel, la sfârșitul lunii mai 2018, acest indicator a fost de 3,48%, în scădere cu 0,10% față de luna anterioară și sub valoarea înregistrată la finele aceleiași luni a anului 2017 cu 0,72%”.

Stimulările fiscale din Bulgaria, conform analizei AOAM, determină menținerea creșterii PIB deja al treilea an la rând, cu prognoză pentru anul viitor, la cota de cca 4%. „Motoarele creșterii economice sunt consumul intern în creștere și îmbunătățirea climatului investițional. Datele Comisiei Europene mai arată că politicile economice și fiscale ale guvernului bulgar din ultimii 3 ani au un impact direct asupra creșterii continue a salariilor, fapt ce stimulează piața internă. Odată cu creșterea salariilor, dar și investițiilor externe ca rezultat al scăderii taxelor, în special în urma introducerii unui impozit pe venit fix de 10%, s-a atestat o scădere continuă a ratei șomajului, de la cca 12% în 2014 la cca 5% în 2018, ceea ce este sub media în UE”.

Continuarea AICI.

De menționat că reforma fiscală aprobată săptămâna trecută de Parlament a fost lăudată de unii reprezentanți ai mediului de afaceri. Pe de altă parte, unii analiști, politicieni din opoziție, dar și organismele financiare internaționale au criticat prevederea privind declararea benevolă a bunurilor nedeclarate, contra a 3% din suma totală a bunurilor legalizate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md