Haine și încălțăminte de circa opt milioane lei, oprite la Leușeni. 14,4 tone de mărfuri noi prezentate ca second-hand// VIDEO

Un agent economic din Chișinău este cercetat penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari. Conform actelor prezentate inspectorilor vamali de la punctul vamal Leuşeni, aceasta urma să introducă în țară 15,6 tone de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte de tip second-hand, provenite din Germania.

În cadrul verificărilor, vameșii au stabilit că doar 1,2 tone erau mărfuri uzate, iar restul 14,4 tone de bunuri erau toate noi.

Serviciul Vamal a precizat că frauda a fost deconspirată de către vameșii de la Leușeni, care, acționând în baza analizei de risc au redirecționat autocamionul închiriat de suspect pentru verificări suplimentare. Iar în urma controlului fizic, aceștia au depistat numeroși saci cu haine și pantofi, de diverse modele, cu etichete atașate.

Ulterior, în cadrul inventarierii,  vameșii au numărat 12 858 de perechi de încălțăminte și 34 977 de articole vestimentare. Valoarea loturilor a fost estimată la 7,8 milioane lei.

PCCOCS precizează că administratorul agentului economic a făcut declaraţii pe marginea infracţiunii investigate.

Pe acest caz cercetările continua în vederea identificării şi tragerii la răspundere a tuturor persoanelor care ar putea fi implicate în comiterea infracţiunii.

Dacă vor fi găsite vinovate de comiterea infracţiunii de contrabandă, persoanele fizice implicate riscă închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică amendă în mărime de la 6000 la 11000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea acesteia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.