Instituțiile europene nu salută acordarea cetățeniei moldovenești în schimbul investițiilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Europeană și Delegația UE în Republica Moldova nu salută deciziile guvernării privind acordarea cetățeniei moldovenești în baza investițiilor, ceea ce ar putea pune sub pericol regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, obținut de țara noastră în anul 2014.

Potrivit unui răspuns oficial al Comisiei Europene pentru portalul NewsMaker.md, regimul liberalizat de vize cu UE nu trebuie utilizat pentru atragerea investițiilor în schimbul cetățeniei. Totodată, un răspuns similar a oferit și Delegația UE în Moldova pentru TV8.

În solicitarea adresată la Comisia Europeană, corespondentul NM a întrebat care sunt riscurile programului atragerii investițiilor pentru cetățenie, precum și, dacă acest program poate pune sub risc regimul liberalizat de vize cu UE și Acordul de Asociere. În răspunsul oferit se menționează că instituția cunoaște despre existența unor țări cu regim liberalizat de vize cu UE, care realizează „scheme de primire a cetățeniei prin investiții”.

„Intrarea fără viză în Uniunea Europeană nu trebuie utilizată pentru atragerea investițiilor pentru cetățenie”, se arată în răspunsul Comisiei pentru NM.

„Suntem conștienți de faptul că există state ale căror cetățeni beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE și care implementează scheme de investiții contra cetățeniei. Regimul liberalizat de vize cu UE nu ar trebui folosit pentru a atrage investiții individuale în schimbul cetățeniei. Toți cetățenii care călătoresc, inclusiv cei ce nu au nevoie de o viză pentru a intra în UE, sunt verificați la frontierele externe ale UE pentru a se stabili dacă îndeplinesc condițiile de intrare, inclusiv prin verificarea în Sistemul de Informare Schengen și bazele de date ale statelor membre. Dacă există indicii că un călător ar putea prezenta un risc la adresa securității interne sau politicii publice a oricărui stat membru, intrarea în UE poate fi refuzată”, se spune în răspunsul Delegației UE în R. Moldova pentru TV8.

Amintim că, potrivit legii cetățenii, o persoană va putea obține cetățenia R. Moldova dacă va face o contribuție nerambursabilă la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă de 100 mii de euro, iar valoarea minimă a investiției, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare (imobiliar sau finanțe publice) va fi de 250 mii de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...