Mișcare extremistă apropiată Statului Islamic, interzisă în Indonezia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un tribunal indonezian a interzis marți mișcarea extremistă islamistă Jamaah Ansharut Daulah (JAD), implicată în atacuri sângeroase în Indonezia și care a jurat credință grupării jihadiste Stat Islamic (SI), informează France Presse.

„Pronunţăm interzicerea organizaţiei” JAD, a declarat preşedintele tribunalului districtului Jakarta Sud, Aris Bawono Langgeng.

Parchetul a menţionat că această interdicţie ar putea constitui un precedent pentru desfiinţarea altor organizaţii afiliate SI în arhipelagul din Asia de Sud-Est, cea mai populată ţară musulmană din lume.

La rândul său, avocatul apărării a afirmat că nu va ataca decizia instanţei.

Atacurile de la Jakarta din 2016 şi recentele atentate sinucigaşe de la Surabaya, al doilea oraş ca mărime din Indonezia, au fost puse la cale de JAD, potrivit autorităţilor, şi revendicate de SI.

Treisprezece persoane au fost ucise în mai la Surabaya şi mai mulţi atacatori şi-au pierdut viaţa în acele atentate sinucigaşe comise „în familie” asupra unor biserici şi asupra poliţiei, în al doilea oraş ca mărime din Indonezia. Două fete în vârstă de 9 şi 12 ani se numărau printre atacatorii care s-au aruncat în aer.

Liderul spiritual al JAD, Aman Abdurrahman, a fost condamnat la moarte în iunie pentru implicare în atentatele de la Jakarta din 14 ianuarie 2016, în care au fost ucise patru persoane împreună cu patru atacatori.

Fondată în 2015, JAD a devenit cunoscută prin aceste atacuri comise în capitala Indoneziei. De asemenea, mişcarea extremistă a comis alte atentate sinucigaşe în 2017, în care au fost ucişi trei poliţişti şi zeci de persoane rănite într-o autogară aglomerată din Jakarta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...