Mai mulți cetățeni ai Moldovei pot deveni beneficiari ai programului „Prima casă”. Care sunt modificările proiectului

primacasa4-1433267753

Persoanele care dețin în proprietate exclusivă sau cu alți membri ai familiei o locuință, indiferent de suprafața acesteia, în sat sau comună, cu excepția localităților din componența municipiului Chișinău, dobândită prin moștenire sau donație, pot aplica pentru un credit ipotecar prin intermediul Programului de stat ”Prima casă”.

Modificările făcute la lege au fost publicate în cea mai recentă ediție a Monitorului Oficial și sunt deja în vigoare, scrie Bizlaw.md

Potrivit documentului, persoanele care dețin în proprietate exclusivă sau cu alți membri ai familiei o locuință cu o suprafață locuibilă de până 6 m2 pentru fiecare membru al familiei, indiferent de localitatea unde se află locuința, sunt eligibile pentru a aplica la program.

Noile reglementări spun că membru al familiei se consideră soţul/soţia beneficiarului şi copilul acestora care nu a atins vârsta de 18 ani în momentul solicitării creditului. În același timp, certificatul care să confirme faptul că persoana fizică este eligibilă şi corespunde criteriilor se va elibera de către Agenţia Servicii Publice.

Mai mult, proiectul precizează perioada de calculare a comisionului de garantare. Și anume, aceasta va începe din prima zi de acordare a creditului beneficiarului Programului și până la achitarea integrală a creditului, iar în caz de executare a garanției de stat – până la vânzarea locuinței ipotecate.

Programul de stat „Prima casă” a fost lansat în data de 26 martie. Până în prezent, credite ipotecare în condiții preferențiale sunt acordate prin intermediul a cinci bănci comerciale. Recent, mai multe bănci au anunțat micșorarea dobânzii la creditele ipotecare acordate, până la 8,07% anual.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente