Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SONDAJ/ Ce țări ajută cel…

SONDAJ Ce țări ajută cel mai mult R. Moldova, în opinia cetățenilor

Pentru a stabiliza situația în țară, Republica Moldova ar trebui să fie în relații bune atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Uniunea Euro asiatică. De această părere sunt circa 40% din respondenții unui sondaj realizat de CBS-AXA la comanda IDIS Viitorul.

În același timp, peste 33% dintre persoanele chestionate consideră că R. Moldova ar trebuie să meargă spre direcția UE, iar 12% – spre Uniunea Euro asiatică.

Întrebați care sunt țările ce ajută cel mai mult R. Moldova, peste jumătate din participanții la sondaj au optat pentru țările din UE. La coada clasamentului s-au poziționat Canada, Japonia și Polonia.

Un sfert dintre respondenți (25,4%) sunt convinși că Uniunea Europeană va ajuta cel mai mult R. Moldova în cazul în care țara noastră va fi supusă unui pericol. De cealaltă parte, 22,2% consideră că Rusia ne va sări în ajutor, iar 12,5% au optat pentru România.

Cei mai mulți participanți la sondaj consideră că R. Moldova ar trebui să mențină parteneriate strategice cu UE. În același timp, circa 21,4% dintre respondenți susțin că sunt dezamăgiți de relațiile R. Moldova cu Rusia.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 042 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Datele au fost culese în perioada 20 iunie – 9 iulie, iar sondajul are o marjă de eroare de +/- 2.8%.