‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
8.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMADRM: Campania de recoltare se va încheia până la sfârşitul lunii iulie

MADRM: Campania de recoltare se va încheia până la sfârşitul lunii iulie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ploile abundente din ultima perioadă au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor. Datele din teritoriu arată că, la data de 27 iulie, în ţară a fost recoltată peste 92% din suprafaţa totală de grâu, care constituie circa 320 de mii de hectare şi 98 la sută din suprafața de 44 de mii de hectare de orz de toamnă.

Marin Grama, consultant superior în Direcţia politici de producţie, procesare şi reglementare a calității produselor de origine vegetală a MADRM, a informat că recoltarea orzului de primăvară a început acum trei săptămâni și sunt strânse circa 75% din totalul de 35 de mii de hectare cultivate. Potrivit lui, pe parcursul ultimei săptămâni de seceriş indicii recoltei medii la hectar nu au suferit mari schimbări.

„Cea mai bună situaţie rămâne a fi în regiunea de Nord, unde la grâu avem o medie de 3,4 tone/hectar. Recolte mai mici au fost atestate în raioanele din zonele de Centru şi Sud, unde media este de 2,8 tone/hectar. La fel stau lucrurile şi în cazul orzului: la nord – 3,4 tone/hectar și centru/sud – 2,5 tone/hectar. Astfel, recolta medie pe ţară constituie: la grâu în jur de 3,2 tone/hectar, aproape echivalent cu media ultimilor cinci ani; la orz – 2,9 tone/hectar, cu 0,2 tone mai mult faţă de media ultimilor 5 ani. Se apropie de final recoltarea mazării uscate și practic s-a încheiat recoltarea rapiței de toamnă. Mazărea uscată a fost recoltată pe o suprafață de peste 90% din 20 de mii de hectare cultivate. Recolta medie constituie 1,4 tone/hectar, cu 0,7 tone/hectar mai puţin faţă de media ultimilor 5 ani. Rapița de toamnă a fost recoltată integral, pe toate cele  44 de mii de hectare cultivate. Recolta medie pe ţară constituie 2 tone/ha, cu 0,1 tone/hectar mai puţin faţă de recolta medie pe hectar din ultimii cinci ani”, a estimat specialistul cu trimitere la datele oferite de către Direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație.

Conform reprezentantului MADRM, până la sfârșitul lunii iulie va fi finalizată recoltarea grâului, orzului, mazării și rapiței.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarea săptămână precipitaţii se prevăd preponderent în regiunea de nord, iar de luni pe întreg teritoriul ţării intră în vigoare Cod Galben de caniculă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›