Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Un drum de 14 ani

Un drum de 14 ani

29 iulie 2004 – prima zi a Ziarului de Gardă

E vară, iar vacanţa a toropit minţile multor dintre potenţialii noştri cititori. Ştim, însă, că cei cărora nu le arde de vacanţă pe această caniculă au mare nevoie ca cineva, în această viaţă, să stea de Gardă numeroaselor probleme din societatea noastră, singurele, probabil, care nu cunosc odihnă în timp sau în anotimp.

Orice s-ar zice, la noi există infinit de mult loc pentru presă liberă, pentru studiouri libere de radio şi TV. În special acum, când zeci de ziarişti buni de la Radio şi Televiziune, au rămas în afara acestor instituţii doar pentru că încercau, chiar şi în condiţiile cenzurii, să SPUNĂ ADEVĂRUL. Demnitarii care le-au decis soarta măsluiesc scenarii lugubre, cu minciuni sfruntate în prim rol, motiv din care au exclus din joc eventualii martori şi oponenţi. Pe actualii regizori politici nu-i interesează faptul că, în cazul R. Moldova, instituţiile internaţionale sunt alertate cel mai mult de situaţia gravă privind libertatea presei de la noi. Nu-i interesează Libertatea pentru că Puterea poate fi stăpânită mai simplu în condiţii de totalitarism. Spunea cineva că drepturile sunt o armă şi, pentru a nu abuza de ea, acestea ar trebui distribuite astfel încât nimeni să nu rămână neînarmat. Mă gândesc acum că nu mai avem timp să aşteptăm ca cineva, cândva, să ne înarmeze, redistribuindu-ne drepturile. Echipa care vă propune astăzi acest prim număr al Ziarului de Gardă nu a acceptat să mai aştepte. Este prima şi singura, probabil, publicaţie din R. Moldova care are în calitate de fondatori, în exclusivitate, membri ai echipei redacţionale. De ce vă comunic această informaţie tehnică? Ca să nu ne mai întrebaţi care partid sau care grupare financiar-economică stă în spatele nostru. Avem certitudinea că acest detaliu – în aparenţă neînsemnat – ne va asigura independenţa şi libertatea care, în condiţiile noastre, sunt cele mai necesare, dar şi cele mai eficiente arme.

Am fi recunoscători să ne regăsiţi şi să rămânem împreună.

29 iulie 2018, de 14 ani – cu Ziarul de Gardă

E vară şi e mai cald decât în 2004. De la Răsărit până la Apus de Soare lucrurile se desfăşoară la fel ca în urmă cu 14 ani. E timp de vacanţă, dar o echipă de jurnalişti realizează în continuare singurul Săptămânal Independent de Investigaţii din R. Moldova – Ziarul de Gardă. Zilnic, cititorii ne spun că au încredere în acest ziar, deseori solicitându-ne să-i ajutăm în probleme în care instituţiile statului refuză să se implice. De la apariţia primului număr de ziar au trecut 14 ani, dar e la fel de mult de muncit aici. R. Moldova, declarată, pe parcursul ultimelor decenii, democratică, liberă, europeană, prosperă, în realitate rămâne acelaşi stat care era la lansarea Ziarului de Gardă: cu politicieni corupţi, cu ambiţii totalitariste, cu scheme de spălare de bani, cu tranzacţii dubioase, preferabil cu bugetul public, cu trusturi mediatice manipulatorii, funcţionând din bani murdari, cu o justiţie nesimţită, cu mulţi oameni plecaţi, după ce au fost sărăciţi şi umiliţi de putere şi de politicieni. De 14 ani, Ziarul de Gardă scrie despre toate acestea, având certitudinea că fiecare cuvânt scris, fiecare articol tipărit, fiecare cititor care a apreciat munca echipei noastre constituie un mic succes al unor eforturi greu de estimat. De 14 ani, nu zicem, pur şi simplu, că acest ziar stă de Gardă. Recunoaştem acum, fără a trişa, chiar ne doare, chiar ne pasă de tot ce se întâmplă astăzi în R. Moldova şi chiar încercăm, spunând adevărul, să schimbăm realitatea în bine.