(video) Protest în fața Parlamentului împotriva noii reforme fiscale. „Nu legalizați banii furați”

protest

Zeci de oameni, revoltați de pachetul de legi cu privire la reforma fiscală, votat ieri în două lecturi în Parlament, protestează în aceste momente în fața instituției. Protestatarii susțin că adoptarea acestei legi va permite legalizarea banilor furați.

„Poți legaliza orice ai dobândit până acum cu doar 3% din suma declarată. Se vor ierta datoriile businessului afiliat în jurul acestei guvernări”, explică analistul Victor Ciobanu, prezent la eveniment.

„Această lege vine să legalizeze ceea ce s-a furat. Banii care s-au furat sunt cel mai în siguranță aici, unde ai băncile tale, instituțiile tale. De aceea e nevoie de a-i legaliza cât mai ieftin. Cam asta și s-a întâmplat”, este de părere activistul Dumitru Alaiba.

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost adoptat ieri în prima și a doua lectură de către Parlament, în ciuda nemulțumirilor iscate în rândul deputaților fracțiunilor PL, PCRM, PLDM și PSRM.

Printre prevederile legii, se numără și faptul că persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 sau 20 decembrie 2018. De declararea voluntară a bunurilor nu vor beneficia funcționarii publici, cei care au deținut funcții publice după anul 2009: președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, viceminiștri, secretari de stat, secretari generali de stat, judecători, procurori, directori și adjuncți ai Serviciul Informații și Securitate, ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului Fiscal de Stat, ai Serviciului Vamal, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor ș.a., dar și toți șefii băncilor fraudate și cei care au beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Adoptarea legii a stârnit nemulțumirea mai multor organizații internaționale. Ambasada Statelor Unite în Moldova a venit cu o reacție la legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală. „Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult”, a reacționat Ambasada SUA în Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente