05:26:59 24.04.2024
Stiri

Într-un stat de drept, și visele trebuie să fie drepte

Opinii 27.07.2018 09:09 Vizualizări5853 Autor: Nicolae Negru
Într-un stat de drept, și visele trebuie să fie drepte


Semne diacritice

Ai furat un miliard? Nu? Doar 500 de milioane? Îi ții în ciorap sau în off-shore? Plătește 3 la sută, 15 milioane, și aduci banii acasă, îi pui în bancă, 485 de milioane, și îi folosești după bunul plac. Da, mai scrii o explicație despre proveniența banilor, precum, de exemplu, că ai împrumutat câteva milioane de la părinții pensionari, i-ai investit într-o afacere cu miez de nucă sau transport de pasageri și ai avut venituri pe care nu le-ai declarat până acum, fiindcă era prea mare impozitul, iar acum, cu stabilirea cotei unice de impozitare la 12%, e momentul potrivit să intri în legalitate.

Dacă însă ai ocupat cumva funcția de președinte, prim-ministru, deputat, ministru, judecător, procuror, director sau director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, al Centrului Național Anticorupție, al Serviciului Fiscal de Stat, al Serviciului Vamal, al Băncii Naționale, al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor etc., dar și dacă ai fost șef al băncilor fraudate sau ai beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, atunci legalizarea furtului se va complica puțin, va trebui să găsești o persoană de încredere, un așa-zis interpus sau un fel de președinte-paravan Funt, dacă îți mai amintești de „Vițelul de Aur”, un cumnat, de exemplu, sau un văr, care să gestioneze banii tăi furați…

Guvernarea a mai făcut o încercare, în 2016, să adopte o lege care să permită legalizarea banilor furați, spre bucuria hoților mari și mici, dar atunci i-au sărit în cap nu numai opoziția, nu numai organizațiile neguvernamentale, ci și instituțiile internaționale care îi ajută Republicii Moldova să se mențină pe linia de plutire. De data aceasta, viteza cu care PD a parcurs distanța de la anunțul ideii și examinarea proiectului de lege în Parlament, încălcându-se și regulamentele, și cutumele democratice, i-a luat pe toți prin surprindere. De ce atâta grabă? Ambasada SUA, FMI, UE au reacționat post-factum: infractorii trebuie pedepsiți, nu răsplătiți, legile adoptate nu corespund angajamentelor Republicii Moldova nici cu FMI, nici în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Sau nu mai contează, dacă UE a sistat ajutorul macrofinanciar?

S-a ajuns într-un punct critic. Să nu înțeleagă Plahotniuc că graba și insistența lui dă de bănuit, îl compromite? „Dacă trăiești într-un stat sovietic, și visele tale trebuie să fie sovietice”, spunea inegalabilul Ostap Bender. Parafrazându-l, odată ce pretindem că trăim într-un stat de drept, și visele noastre trebuie să fie drepte, legale. Să vii cu o lege care încurajează furtul după ce s-a furat miliardul e prea de tot! Înseamnă să pierzi simțul realității sau să ai un tupeu fără margini. Poate după ce va fi întors miliardul sau măcar cele 250 de milioane, pe care le recunoaște Șor ca fiind furate de el, societatea și „partenerii de dezvoltare” o să reacționeze altfel.

Cât privește investițiile, acestea nu vor veni atâta timp cât nu va exista percepția că justiția se conduce de lege, nu de hatârul cuiva. E nevoie și de elementară previzibilitate în acțiunile guvernării, de o atmosferă de stabilitate, dar nu cea cu care se laudă PD, pe muchie de cuțit, prin abuz de putere. Nu pot veni investitorii acolo unde hoții mituiesc alegătorii prin așa-zisele „magazine sociale”, apoi mai și organizează proteste împotriva opoziției, care cere în mod legitim de la instituțiile statului să pună capăt acestui dezmăț banditesc.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md