23:41:19 25.04.2024
Stiri

Comunicat URGENT de la FMI cu privire la AMNISTIA capitalului aprobată la Chișinău: „Expune sistemul bugetar-fiscal unor RISCURI semnificative”

Politică 26.07.2018 20:08 Vizualizări5434 Autor: Ziarul National
Comunicat URGENT de la FMI cu privire la AMNISTIA capitalului aprobată la Chișinău: „Expune sistemul bugetar-fiscal unor RISCURI semnificative”


Încă o reacție dură din partea partenerilor de dezvoltare, după aprobarea pachetului de legi prezentat ca reformă fiscală în Parlamentul de la Chișinău.

Într-un „comunicat urgent”, semnat de Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional (FMI) în Republica Moldova, se arată că „opinia preliminară a experților FMI este că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI”.

„Concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin”, cităm din comunicatul FMI.

Menționăm că, după ce marți premierul Pavel Filip a anunțat o reformă fiscală, pachetul de legi a fost aprobat ieri de Guvern, iar astăzi în două lecturi și de Parlament.

Potrivit proiectelor de legi aprobate în lipsa opoziției parlamentare, care a părăsit ședința, persoanele fizice vor avea posibilitatea să-şi declare voluntar bunurile nedeclarate sau pe cele care au fost declarate la valoare redusă, fiind vorba de bani, bunurile imobile, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul social, mijloacele de transport rutier atât din ţară, cât şi de peste hotare.

CITIȚI și Ambasada Statelor Unite, „EXTREM DE DEZAMĂGITĂ”, după ce Parlamentul a aprobat AMNISTIA fiscală: „Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi”

Deputatul Corneliu Dudnic care a prezentat proiectul a spus de la tribuna Parlamentului că aceste persoane vor trebui să achite, până la 1 februarie 2019, la bugetul de stat o taxă de declarare voluntară în mărime de 3% din sumă, valoare sau diferenţă.

Totodată, declararea voluntară a bunurilor va începe la data punerii în aplicare a acestei legi şi se va încheia la 1 februarie 2019.

Subiecți ai declarării voluntare a bunurilor sunt cetăţenii Republicii Moldova, cu excepţia persoanelor care au ocupat sau ocupă, în perioada de la 1 ianuarie 2009 şi până în prezent, funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, membru al Guvernului, deputat în Parlament, judecător, procuror, director, director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, director, director adjunct al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, director, director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, preşedinte, vicepreşedinte, membru al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, guvernator, prim-viceguvemator, viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, membru al Consiliului de administraţie, al Comitetului executiv sau al Consiliului de supraveghere al Băncii Naţionale a Moldovei, director, director adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, administrator, administrator special, lichidator, membru al Consiliului băncii, al Consiliului de administrare, al Comisiei de cenzori la unele din cele cinci bănci comerciale implicate în frauda bancară sau persoane fizice care au statutul de bănuit, învinuit în cauzele penale privind infracţiuni comise aferent activităţii acestor bănci.

Stimularea fiscală aprobată de deputați tot astăzi în două lecturi prevede anularea majorărilor de întârziere şi amenzilor neachitate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Condiţia pentru achitarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor plăţi la buget este stabilită până la data de 20 decembrie 2018.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md