Reforma fiscală, votată de Parlament: De la 1 octombrie va fi introdusă cota unică de 12% la impozitul pe venit pentru persoanele fizice

O cotă unică de 12% va fi introdusă la impozitul pe venit pentru persoanele fizice, cu începere de la 1 octombrie curent. Majoritatea parlamentară a votat astăzi în lectură finală inițiativa legislativă pentru reforma sistemului de impozitare a veniturilor salariale.

Potrivit documentului, va fi micșorat impozitul pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%.  În prezent, impozitarea persoanelor fizice are la bază sistemul progresiv, prin aplicarea unui impozit în mărime de 7% pentru veniturile de până la 33 mii lei și 18% pentru cele ce depăşesc această sumă.

De asemenea, va fi majorată scutirea personală până la 24 000 lei anual, iar pentru persoanele cu dizabilităţi în legătură cu participarea în acţiuni de luptă pentru integritatea ţării și cele din Afganistan urmează să crească de la 16800 de lei până la 30 000 de lei.

Proiectul reglementează și mecanismul de calculare a impozitului pe venitul persoanelor fizice pentru anul curent, prin stabilirea fiecărei etape a perioadei fiscale 2018.

Se va reduce contribuţia de asigurări sociale achitate de angajatorul din sectorul privat, instituţiile de învăţământ superior şi instituţiile medico-sanitare de la 23% la 18%. Cea achitată de angajatorii din sectorul privat ce activează în condiţii speciale de la 33% la 26%, iar cea a angajatorilor din agricultură de la 16% la 12%.

Proiectul prevede și introducerea unei noi cote reduse a TVA în mărime de 10% pentru serviciile de cazare, precum şi pentru produsele alimentare, cu excepţia mărfurilor supuse accizelor, livrate de către agenţii economici în cadrul activităţii de cazare şi alimentaţie publică.

Iniţiativa legislativă mai prevede majorarea termenului de repatriere a mijloacelor băneşti de la 2 la 3 ani pentru contractele de vânzare-cumpărare, barter, de export în regim de consignaţie, inclusiv stabilirea termenului de repatriere de 3 ani pentru celelalte contracte.

De asemenea, proiectul prevede instituirea unui regim fiscal pentru veniturile salariale ale conducătorilor auto ce activează în cadrul agenţilor economici care prestează servicii de transport auto de călători în regim de taxi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.