/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Deputații din opoziție, împotriva reformei fiscale. Ce argumente au adus aleșii poporului

missing
26 iulie 2018, ora 17:05

În opinia deputatului comunist, Oleg Reidman, în urma reformei fiscale oamenii cu venituri mari vor obține un beneficiu dublu. „Cetățenii cu salarii mari vor plăti un impozit de venit mai mic. Cum vor primi compensație oamenii care au venit scăzut. Ieri, în cadrul comisiei s-a anunțat că în urma reformei, bugetul de stat nu va fi suplinit cu până la două miliarde de lei”, a menționat deputatul.

Potrivit deputatei fracțiunii PCRM, Elena Bodnarenco, „cei care au salariul de 3501 de lei și care în prezent achită șapte la sută pentru impozitul de venit, de la întâi octombrie vor achita 12 procente. Iată așa noi îi ajutăm pe cetățenii noștri”, a susținut deputata.

Socialiștii au declarat că legea privind amnistia fiscală are mai multe semne de întrebare, chiar dacă autorii proiectului de lege au specificat că nu cad sub incidență demnitarii, procurorii judecătorii, deputații care au deținut funcții de la întâi ianuarie 2009. „Nu au spus, da rudele, da persoanele afiliate acestor persoane în a câta generație nu pot să beneficiezi de acest lucru. Nu au răspuns cu ce se vor compensa pierderile la buget care domnul prim-ministru a anunțat că sunt peste două miliarde”, a comunicat Zinaida Grecianii, deputată PSRM.

De aceeași părere este și deputatul fracțiunei PLDM, Tudor Deliu. În opinia lui Parlamentul Republici Moldova a făcut o mare greșeală în urma căreia relația cu partenerii Europeni va avea mult de suferit. „Chiar dacă ei au indicat acolo o listă de persoane asupra căror nu se va referi acest proiect de lege aceasta nu înseamnă că furturile nu vor fi legalizate. Deoarece actualmente castelele nu sunt scrise după dânșii ci după soacră, cumnat, frate. Sunt înscrise după terțe persoane și aceste terțe persoane le vor putea legaliza”, a susținut Tudor Deliu.

Cât ține de cota de impozitare a venitului pentru persoanele fizice, Zinaida Greceanîi s-a arătat îngrijorată față de muncitorii din clasa de mijloc. „Cine va beneficia de această cotă unică de impozitare de 12 procente, cei cu venituri mai mari? Se exclude din impozitare minimul de existență și plus la aceasta, cota se micșorează, de la 18 procente la 12 la sută. Cine va beneficia, ce se întâmplă cu cei cu veniturile mijlocii?”, a întrebat socialista.

În cadrul conferinței de presă liberalii au amintit despre faptul că în trecut când s-a propus proiectul de lege cu privire la amnistiația fiscală și liberalizarea capitalului, deputații l-au retras după prima lectură, pe motiv că sunt necesare discuții cu experți naționali și internaționali. „De ce astăzi nu fac același lucru? De ce nu lansăm discuții publici în care să ivităm acei experți naționali și internaționali și să discutăm cu privire la acest subiect?” a întrebat deputata.

Totodată, Alina Zotea-Durnea, deputată din Partidului Liberal, a susținut că prin intermediul acestui proiect va fi posibilă legalizarea unor profituri obținute ilegal care au fost infiltrate în Republica Moldova prin diverse metode. „Până astăzi deputații din opoziție și cetățenii nu cunosc rezultatul raportului KROLL 2, ceea ce ne duce cu gândul că acest raport nu se face public, pentru ca să se legalizeze frauda bancară fără publicarea acelor nume”, a menționat Alina Zotea-Durnea.

Liderul liberalilor în Parlament, Mihai Ghimpu a declarat că proiectul de lege cu privire la declararea voluntară și stimularea fiscală pune multe semne de întrebare. „În majoritatea cazurilor este vorba de legalizarea banilor nedeclarați, înseamnă că ei nu sunt bani legal făcuți. Chiar și partenerii Europeni au atenționat că această lege trebuie exclusă din ordinea de zi”, a precizat Mihai Ghimpu.

Precizăm că pachetul reformei fiscale a fost adoptat de Parlament în lectură finală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram