07:13:04 20.04.2024
Stiri

Veste bună pentru șoferii care comit ÎNCĂLCĂRI în trafic: Nu se vor mai aplica PUNCTE DE PENALIZARE, dacă vor plăti amenda în trei zile lucrătoare

Social 26.07.2018 16:20 Vizualizări2772 Autor: Ziarul National
Veste bună pentru șoferii care comit ÎNCĂLCĂRI în trafic: Nu se vor mai aplica PUNCTE DE PENALIZARE, dacă vor plăti amenda în trei zile lucrătoare zdg.md


Șoferii care vor comite anumite încălcări în trafic vor avea posibilitatea să plătească jumătate din amenda stabilită de agentul constatator în trei zile lucrătoare și, totodată, nu vor mai primi puncte de penalizare. Acest lucru a devenit posibil după ce Parlamentul a aprobat astăzi un șir de modificări și completări ale Codului contravenţional al R. Moldova.

Potrivit autorilor, această măsură de stimulare va contribui la prevenirea factorilor de corupţie, întrucât deţinătorii permiselor de conducere care au acumulat un număr critic de puncte de penalizare încearcă să omită această sancţiune pe cale ilegală.

Alte modificări prevăd ca permisul de conducere să rămână în posesia conducătorului chiar dacă acesta a fost privat de dreptul de a conduce,fără a fi necesară eliberarea unui permis de conducere provizoriu. Menţiunea privind privarea de acest drept va fi operată în baza de date deţinută de INP, la care au acces toţi angajaţii cu atribuţii pe segmentul securităţii circulaţiei rutiere.

Conducătorul auto urmează a fi sancționat și în cazul transportării copiilor în vârstă de până la 7 ani, contrar prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere. Se propune majorarea sancţiunii pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor.

Alte prevederi noi se referă la faptul că contravenţia privind lezarea onoarei şi demnităţii persoanei va fi aplicată chiar dacă nu este adusă în public. În prezent, se sancționează injuria, vorbele sau faptele care lezează onoarea şi demnitatea persoanei doar cele aduse în public.

Proprietarii sau manageri ai spaţiilor publice care nu vor respecta nomelor impuse de legislaţia cu privire la tutun, la fel, urmează a fi sancţionaţi.

Efectuarea lucrărilor de reconstrucţie sau a altor lucrări, însoţite de zgomot, în încăperile din blocurile locative în intervalul dintre ora 18.00 şi ora 8.00, la fel, se vor sancţiona cu amendă aplicată persoanei fizice și persoanei juridice.

Potrivit autorilor, scopul proiectului este contracararea unor fenomene îndreptate spre încălcarea drepturilor constituţionale ale persoanei fizice, atentarea la sănătatea populaţiei şi a persoanei, precum şi spre atentarea la ordinea şi securitatea publică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md