14:28:45 18.04.2024
Stiri

SCHEMA de corupție de la ANTA: Funcționarii își promovau PROPRIILE companii de transport pe curse naționale sau internaționale sau estorcau de la operatori și 20 000 de euro ca sa-i lase să muncească

Anticorupție 26.07.2018 15:06 Vizualizări2320 Autor: Ziarul National
SCHEMA de corupție de la ANTA: Funcționarii își promovau PROPRIILE companii de transport pe curse naționale sau internaționale sau estorcau de la operatori și 20 000 de euro ca sa-i lase să muncească
Poză simbol


Cinci angajaţi ai Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) - un şef de direcţie, doi adjuncţi şi doi inspectori, un consultant din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, dar şi administratorul unei companii, specializate în transportul de pasageri, au fost reţinuți în această dimineaţă de către ofiţerii şi procurorii anticorupție.

Aceștia sunt bănuiți de organizarea unei scheme prin intermediul căreia funcţionarii îşi promovau propriile companii de transport, exercitând presiuni asupra operatorilor de curse naţionale şi internaţionale și estorcând lunar de la aceștia așa-zise „taxe de protecție”.

Un comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție (CNA) arată că angajaţii ANTA, în complicitate cu persoane din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, administrau mai multe curse de transportare a pasagerilor prin persoane interpuse, chemate și acestea la audieri. Ca să le facă loc pe piaţă, aceştia ar fi exercitat sistematic presiuni asupra şoferilor şi agenţilor economici care deja activau în domeniu, estorcând lunar diferite sume de bani în calitate de „taxe de protecţie" pentru a nu le retrage autorizaţia sau pentru a nu-i supune controalelor.

„În alte cazuri, bănuiţii i-ar fi convins, prin ameninţări, pe unii agenţi economici să renunţe definitiv la activitatea în domeniul transportului de pasageri sau să achite sume exorbitante de bani ca să fie lăsaţi să muncească mai departe. Urmare informaţiilor operative, s-a stabilit că, pentru a-şi continua activitatea, administratorul unei companii ar fi fost obligat să achite 20 000 de euro, iar alţii ar fi achitat angajaţilor ANTA câte 9 000 de lei lunar pentru a nu fi supuşi verificărilor”, transmite CNA.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă închisoare până la 10 ani, amenzi de până la 400 000 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice până la 10 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md