14:06:29 18.04.2024
Stiri

VIDEO // Legea Magnitsky, înregistrată de liberal-democrați și popular-europeni în Parlament. Tudor Deliu: „Sperăm că nu va exista nicio fracțiune parlamentară din R. Moldova care să se opună măsurilor de prevenire a corupției”

Politică 26.07.2018 13:42 Vizualizări1648 Autor: Ziarul National
VIDEO // Legea Magnitsky, înregistrată de liberal-democrați și popular-europeni în Parlament. Tudor Deliu: „Sperăm că nu va exista nicio fracțiune parlamentară din R. Moldova care să se opună măsurilor de prevenire a corupției”


Deputații liberal-democrați și cinci aleși popular-europeni au înregistrat astăzi în Parlament un proiect de lege numit „Legea Magnitsky”.

Șeful fracțiunii parlamentare liberal-democrate, Tudor Deliu, a declarat că drept motiv pentru această inițiativă legislativă a servit faptul este că, pe parcursul ultimului deceniu, prin sistemul bancar din R. Moldova au fost derulate mai multe tranzacții dubioase de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„Tranzacțiile au implicat companii înregistrare în jurisdicții off-shore și agenți economici din Federația Rusă. Un caz similar de rezonanță internațională a fost dezvăluit de avocatul rus Serghei Magnitsky, plasat ilegal în detenție de autoritățile ruse, iar ulterior a fost torturat și omorât”, a declarat Deliu.

Liberal-democratul a amintit că Legea Magnitsky a fost adoptată în SUA în 2014, o legislație care identifică și sancționează cazurile de violare a drepturilor omului și esccrocheriile financiare, extinzând-o ulterior, în 2016, pe plan global, prin legea „Magnitsky Global Act”, care impune sancțiuni unor oficiali străini, reprezentanți ai unor instituții și guverne străine pentru comitarea de grave abuzuri. Până acum, mai multe țări din Europa au adoptat legi după modelul „legii Magnitsky” din SUA - Canada, Marea Britanie, Estonia, Lituania, Letonia și Republica Dominicană.

CITIȚI și INTERVIU // Igor Munteanu: „Adoptarea unei legi Magnitsky ar ajuta la aplicarea unor restricții celor care au fost implicați în fraude bancare şi spălare de bani, la blocarea proprietăților furate și la o reală LUSTRAȚIE a sistemului politic”

„Republica Moldova nu poate să nu se alinieze țărilor care au adoptat Legea Magnitsky. Scopul proiectului de lege este de a crea instrumente legale atât pentru protejarea sistemului financiar-bancar de abuzuri, cât și pentru a impune restricții contra persoanelor care comit acte de corupție și violare a drepturilor omului. Sperăm că nu va exista nicio fracțiune parlamentară din R. Moldova care să se opună măsurilor de prevenire a corupției și tragerii la răspundere a persoanelor implicate în aceste acte de corupție și spălare de bani sau încălcări sistematice ale drepturilor omului”, a adăugat Tudor Deliu.

Proiectul de lege înregistrat în Parlament prevede modificarea a două legi: cea privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și Legea cu privire la regimul străinilor în Republica Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md