14:52:21 29.03.2024
Stiri

PREMIERĂ: O REZERVAȚIE din R. Moldova, inclusă în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferice UNESCO

Social 26.07.2018 11:55 Vizualizări977 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ: O REZERVAȚIE din R. Moldova, inclusă în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferice UNESCO Travelblog.md


Consiliul Internațional de Coordonare al Programului UNESCO „Omul și Biosfera” a adăugat 24 de noi situri la Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferice, inclusiv unul din R. Moldova, în cadrul reuniunii sale din Palembang, Indonezia, care se desfășoară în perioada 23-28 iulie curent.

Este vorba de Rezervația Prutul de Jos din Republica Moldova, fiind pentru prima dată când este instituită o rezervație biosferică în republica noastră.

Prutul de Jos este situat în partea de sud a R. Moldova, această rezervație biosferică cuprinzând râul Prut și lacurile inundabile. Două treimi din suprafața zonei este ocupată de Lacul Beleu. Aici, zonă umedă se întinde de-a lungul râului Prut, acoperind un mozaic de ecosisteme de apă, lunci și păduri. Principala activitate economică este agricultura, care asigură 90% din venitul locuitorilor.

Menționăm că Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferic include în prezent 686 de rezervații biosferice.

„Conservarea biodiversității și gestionarea resurselor naturale în aceste ecosisteme este o pre-condiție pentru dezvoltarea durabilă", a declarat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay. „Aceste locuri sunt laboratoare de interacțiune armonioasă între oameni și natură, permițând obținerea progreselor științifice. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, promovează interacțiunea dintre oamenii de știință și societate și contribuie la îmbunătățirea vieții populației locale", a adăugat ea.

Rezervațiile biosferice sunt situri destinate reconcilierii conservării biodiversității și activității umane prin utilizarea durabilă a resurselor naturale. Unul dintre obiectivele lor este de a genera practici inovatoare de dezvoltare durabilă. Noi rezervații sunt desemnate în fiecare an de Consiliul Internațional de Coordonare al Programului, un organism cu o componență rotativă aleasă, formată din 34 de state membre ale UNESCO.

Înființată de UNESCO la începutul anilor 1970, Programul „Omul și Biosfera" este un program științific interguvernamental care urmărește îmbunătățirea relațiilor dintre oameni și mediul lor natural.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md